Könyvtáros és családja a sasok földjén

2022.08.10. 17:30

Albániáról szólt a Kultúrák találkozása sorozat mostani előadása Zalaegerszegen (videó)

Nyolc keréken, azaz tavalyelőtt vásárolt lakókocsival vágott neki Dóráné Mészáros Anikó könyvtáros férjével és kisebb kamasz fiával az albániai kéthetes nyaralásnak. Felejthetetlen élményeit a nagyközönséggel is megosztotta kedden a megyei bibliotékában.

Mozsár Eszter

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár néhány hónapja indította el Kultúrák találkozása című sorozatát, amikor felkért előadok számolnak be távolabbi, egzotikus tájakon, földrészeken tett útjaikról. 

Dóráné Mészáros Anikó és családja számára ugyancsak fehér folt volt a balkáni állam, ahova tulajdonképpen azért indultak el, mert a pandémia miatt könnyebbek voltak a beutazási feltételek tavaly augusztusban, mint a többi európai országban. A lakókocsi vásárlása a férj ötlete volt, aki már régóta szerette volna így felfedezni a világot. A lakájos, mindennel ellátott járművel először csupán Magyarország túraútvonalait járták be, ugyanis 2020-ban még nem tudtak külföldre utazni. Már indulás előtt arról tájékozódtak, hogy az albánok nemes egyszerűséggel szkipetároknak nevezik magukat, ez az illír eredetű szó egyébként sast jelent. Az ország területének nagy része erdős-hegyes, rengeteg tóval, nagy kiterjedésű természetvédelmi területekkel és szerpentinekkel. 

Amikor az ismerősök meghallották, hogy a Balkánra készülnek nyaralni, sokan féltették őket, mondván, nem jó a közbiztonság, mindez persze nem volt igaz, ecsetelte az előadó. A riogatások ellenére pozitív élményekkel tértek haza, a tervezett úti célok közül szinte mindenhova eljutottak. Anikónak különösen tetszett a gyönyörű természeti adottságokkal megáldott állam, s kiemelte a helyiek vendégszeretetét. Megemlítette a kettősséget is, ugyanis a szegényes viskók mellett jól megférnek a villák, a gazdag házak, a szamarakat pedig sokszor modern járművek kerülgetik az úton.

A könyvtáros érdeklődésünkre elmondta, két hét alatt Albánia felét tudták feltérképezni, Tiranától délre barangolták be az országot, 4500 kilométer hosszan. Úgy tervezik, hogy visszatérnek, s a kimaradt, magasabb hegyvidékeket is meghódítják majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában