Társát mentette

2022.08.12. 18:00

A hősi halált halt Radics Péterre emlékeztek Lentiben

Hatvan évvel ezelőtt társának mentése közben halt hősi halált a zajdai laktanyában szolgáló Radics Péter honvéd. Pénteken rá emlékeztek családtagjai, rokonok, ismerősök, katonatársai a város önkormányzata és a Szépkorúak Civil Szervezete közös rendezvényén a Táncsics utcában a tiszteletére emelt emlékműnél.

Korosa Titanilla

Dömény Sándor beszél, mögötte Radics László, mellette Horváth László a megemlékezésen

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Elsőként Horváth László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, szólt a Zajdán állomásó egykori különítményről, annak emlékezetéről, majd Dömény Sándor vezérőrnagy idézte fel a tragikus eseményt. Eszerint 1962. augusztus 13-án egy délelőtti órában az ezred második zászlóalj hatodik egységének tagjai a számukra előírt kiképzési feladat részeként a vízi akadályon való átkelést gyakorolták szükségeszközökkel. Az egyik tutaj felborult és az abban ülők a Kerka-patakba zuhantak. Őket társaik és a közelben lévő civilek igyekeztek menteni. Két vízbe esett katonát az ár elsodort, az akkor még működő vízimalom turbinája pedig csak fokozta a víz sodrását. A parton átkelésre várakozó Radics Péter honvéd habozás nélkül utánuk vetette magát, el is érte őket, egyiküket nagy erőfeszítéssel kimentette, de másik társa mentése közben mindketten elmerültek és a vízbe vesztek. Mikor megtalálták holttestüket, ugyanúgy kapaszkodtak egymásba, ahogy az emlékükre állított szobron megörökítették őket. Radics Pétert hősi halottnak nyilvánították és őrmesterré léptették elő. Búcsúztatására Répceszemerén, Győr-Moson-Sopron megyében került sor, ahonnan származott.

Az ünnepségen részt vett Radics Péter öccse, Radics László, aki megköszönte a városnak és a szervező civil szervezetnek, hogy ápolják testvére emlékét Lentiben.  

Végül megkoszorúzták a résztvevők a hősi halott emlékművét.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában