Semmelweis-nap

2022.07.02. 11:00

Ünnepeltek a magyar egészségügy napján Zalaegerszegen

A tragikus sorsú magyar tudós életműve arra is tanítja a mindenkori orvosokat és segítőiket, hogy az orvostudomány fejlődése érdekében nyitottnak kell lenni az újdonságokra mert ez a beteg gyógyulását segítheti.

Arany Gábor

dr. Kecskés Gábor szólt Semmelweis Ignác munkásságáról

Fotó: Arany Gábor

Egyebek mellett ezt fogalmazta meg  köszöntőjében dr. Károlyi Sylvia, megyei tisztifőorvos pénteken a megyei kormányhivatal által tartott Semmelweis-napi rendezvényen. Majd így folytatta: Semmelweis Ignác hazaszeretete, korát megelőző tudományos szemlélete, rendíthetetlen kitartása és megalkuvást nem ismerő hite az igazságában a mai napig példát állít az utókor orvosainak számára.

Az ünnepségen dr. Kecskés Gábor, a megyei kórház főorvosa  Semmelweis Ignác munkásságának kevésbé ismert aspektusait is felvillantotta. Min beszédében utalt rá, már Mózes negyedik könyvében szerepelt, hogy aki holttestet érint, tisztátalanná lesz hét napig. Ennek dacára a következő évszázadok orvosi gyakorlatában feledésbe merült a régi igazság, amit Semmelweisnek kellett újra kimondania. Az általa javasolt klórvizes kézmosást mégis elutasítás fogadta. A szakmában tekintélynek örvendő orvosok vitatták álláspontját, miközben a halálozási számok rövid időn belül igazolták Semmelweis megfigyelések alapján levont következtetéseit.

A jelenre áttérve dr. Kecskés Gábor emlékeztetett rá, a Covidról is rengeteg téves kinyilatkoztatás hangzott el megmondóemberek szájából, és milyen ellenállással járt a legegyszerűbb megelőzési szabályok, a maszkviselés, a kézmosás bevezetése.

A megyeháza Deák termében megtartott ünnepségen a népegészségügyért végzett áldozatos, példamutató munkájuk elismeréseként dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és dr. Kecskés Gábortól emléklapot vehetett Antiné Tóth Szilvia megyei szűrési koordinátor, egészségfejlesztő szakügyintéző, Mester Beáta egészségügyi igazgatási szakügyintéző, valamint a közegészségügyi-járványügyi szakügyintézők közül Barabás Tímea, Németh Szilvia, Szabó-Szajkó Nikolett és Baj Zsolt közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában