Több vendéggel is elbírnának Zalában

2022.07.14. 17:30

Zalakaroson és Hévízen érdeklődtünk az idegenforgalmi szezonról

Nyár közepe van, az időjárásra nem lehet panasz, ugyanakkor az árak emelkedése, a lopakodó Covid s a szomszédban dúló háború hatással van a hazai turizmusra. Vajon a fentiek tükrében milyen képet mutat a vendégforgalom a zalai fürdővárosokban?

Pásztor András,

Módos Csaba és kislánya Lili a zalakarosi MenDan Hotel tetőtéri medencéjében

Fotó: Gergely Szilárd

Zalakaroson évtizedek óta arra törekszenek, hogy egész évben megfelelő kikapcsolódást nyújtsanak a turistáknak, ettől függetlenül még mindig a nyári hónapokban a legkedveltebb a település.

– Tulajdonképpen nincs okunk panaszra, a városba folyamatosan érkeznek a vendégek, jóllehet a külföldi turisták száma kicsit elmarad a várakozásoktól – fogalmazott Czimondor Nándor alpolgármester, aki egyben a Zalakarosi Turisztikai Egyesület elnökségi tagja, valamint a zalakarosi MenDan Hotel igazgatója is. - Az önkormányzat és a turisztikai egyesület mindent megtesz azért, hogy a hozzánk érkező turisták jól érezzék magukat, ennek tudatábn készült el évekkel ezelőtt a fürdő melletti Ökotó, s nemrég avattuk fel a Karos Korzót, ahol szintén rengeteg program várja az érdeklődőket. Most hétvégén például a város napjához kapcsolódó ünnepi programsorozattal készülünk – közölte Czimondor Nándor.

A szállodák, köztük az általa irányított MenDan Hotel töltöttségével kapcsolatban elmondta: a tavaszi hónapok kifejezetten erősek voltak és most a nyári hónapokban is telt házhoz közeli a vendéglétszám.

- Akadnak üres szobáink, ami azt jelzi számunkra, hogy a vendégforgalom kicsit elmaradt a remélttől, talán a külföldi vendégek száma esett vissza, de bízunk a jó folytatásban - hangsúlyozta a szakember, aki hozzátette: ha a Covid miatt nem kényszerülnek bezárásra, kifejezetten erős évet zárhatnak.

Pedig attrakcióban, kényelemben nincs hiány a szállodában, ottjártunkkor tele volt a szálloda kávézója és a belső medencetér is, noha még csak délelőtt 10 óra volt.

- Igazából ilyenkor a tetőtéri medence a legnépszerűbb, 15 méter magasban lubickolni nem mindennapi élmény - árulta el Czimondor Nándor, aki hozzátette: vannak olyan vendégek, akik kifejezetten eme látványosság miatt foglalnak náluk.

S, hogy ez mennyire igaz, azt Módos Csaba és családja is alátámasztotta, a Veszprémből érkezett házaspárt és kislányukat, Lilit valósággal elvarázsolta az üvegfalú medence látványa.

Hévízen a belföldi turisták mellett főként német, szlovák és cseh vendégek pihennek ezekben a hetekben, s utóbbiak száma folyamatosan növekszik – fogalmazott lapunk kérdésére Pálffy Tamás, a turisztikai nonprofit kft. igazgatója. Hozzátette: a hotelek 70-80 százalékos kihasználtsággal működnek, s ez várható augusztusra is. A tervezést azonban nehezíti, hogy az utazók egyre inkább „last minute”, vagyis az utolsó pillanatokban foglalnak.

A hévízi Tófürdőben is egyre többen pihennek, rekreálódnak ezekben a hetekben
Forrás: Péter B. Árpád

Az előző két nyár számainál némiképp gyengébb ez az adat, tette hozzá a szakember, ami annak tudható be, hogy ismét kinyílt a világ, így a magyarok egy része külföldre megy pihenni, s nem a hazai kínálatból válogat. Ez országos tendencia, fogalmazott, majd arról beszélt: jelentősen nőttek a szállodák költségei például a rezsidíjak és a munkaerő-költségek növekedése miatt, de ennek mértéke elmarad az áremelkedések szintjétől.

Legtöbben legfeljebb ötnapos nyaralást terveznek, de az emberek több mint harmada 6-10 napos, illetve közel negyede 10 napnál tovább tartó üdüléssel számol. A jelentősen megnőtt utazási kedv mellett az elköltött összeg is kiugró emelkedést mutat: 169 ezer forintról 301 000 forintra nőtt a nyaralásra szánt átlagos összeg, mindemellett  a 2019-eshez képest 11 százalékponttal (17 százalékról 6 százalékra) csökkent azok aránya, akik 50 és 100 ezer forint közötti összeggel számolnak az utazásra, és 17 százalékponttal nőtt (38 százalékról 55 százalékra) azoké, akik többet terveznek költeni 200 ezer forintnál.

– Mindez veszélyezteti a nyereségességet, de a sok negatív körülmény ellenére egyértelműen bizakodók a turisztikában dolgozók – szögezte le Pálffy Tamás. – Úgy vélem, Hévíz számára alapvetően jól sikerül majd ez az év, bár lehet, hogy a kihasználtság némiképp elmarad az előző két esztendő adataitól a hotelekben. A magánkiadóknál viszont növekedés várható, e tekintetben némi átstrukturálódás figyelhető meg a városban.  

Az igazgató lapunk kérdésére elmondta, most kizárólag olyan orosz vendégek érkeznek, akik Németországban vagy Izraelben élnek, Oroszországból vagy éppen Ukrajnából értelemszerűen nem jönnek turisták. Ez pedig nagy kiesés a város turizmusában, hiszen 2019-ben a vendégéjszakák 17-18 százalékát ők adták, ráadásul ők hosszabb ideig – akár 2-3 hétig – maradtak a fürdővárosban, növelve a helyi kereskedők, vendéglátók bevételeit is.  

Pálffy Tamás kiemelte, Hévízen egyre inkább térségben gondolkodnak – ahogyan a turisták is –, ezért a zalai Balaton-part településeinek programjait is ajánlják vendégeiknek, akik így komplex élményhez juthatnak

Indul az igyutazunk.hu, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) honlapja, ahol folyamatosan frissülő cikkek, elemzések jelennek meg a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) és a big data állományok adatai alapján. Az új információs hírportált a nyilvánosságnak és a sajtónak egyaránt készít elemzéseket a turisztikai térségekről, ismertetik a legnépszerűbb városok iránti bel-, és külföldi keresletet.

KSH adatai: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ksz/ksz2205.html

Korábbi írásaink:

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/07/gyerekkel-a-balatonra-ezeket-a-zalai-strandokat-kedvelik-a-legjobban
https://www.zaol.hu/hazai-gazdasag/2022/07/a-hevizi-es-balatonfuredi-szallasok-a-legdragabbak-iden-nyaron
https://www.zaol.hu/hazai-gazdasag/2022/06/jol-indult-a-balatoni-turisztikai-szezon
https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/05/a-west-of-balaton-iden-is-kedvezmenyekkel-csabitja-a-terseg-vendegeit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában