Szemadám, Földi

2022.07.10. 10:00

Különleges utazásra hívnak a képzőművészek alkotásai Balatongyörökön

A Györöki nyári tárlat nyitórendezvényeként a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtárban szombaton nyílt meg Kettős köszöntés címmel Szemadám György és Földi Péter festők közös kiállítása.

Benedek Bálint

Szemadám György (balról) és Földi Péter, két képzőművész egy tárlaton

Fotó: Szakony Attila

A különleges tárlat a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program támogatásával valósult meg. A vendégeket, Villányi Éva az intézmény vezetője köszöntötte, aki kiemelte: igazán nagy megtiszteltetésként tekintenek a két nagyszerű képzőművész kiállítására, akiknek a képeit július 20-ig lehet megtekinteni a művelődési házban.

A festőművészek csavartak egyet a megnyitók szokásos tematikáján és inkább egymásról beszéltek. Szemadám György kiváló művész elmondta: jó barátját, alkotótársát, Földi Pétert nemrégiben a nemzet művészének választották, mely egy festőművész életének megkoronázása. A közös kiállításon összesimulnak a műveik, s különleges utazásra hívják a közönséget. Földi számára van egy pont, ami a világ közepét jelenti, ez pedig Somoskőújfalu, ahonnan elindult. Innen építkezik, de festészetében megtalálja a harmóniákat, az esztétikumot, gyakran ábrázol madarakat.

- Ahogyan Szemadám Györgynél is gyakran megjelenik a madár motívum - vette át a szót Földi Péter. - Ezekben a lényekben önarcképek is vannak, bele lehet látni akár bármelyikünket. Viszont ha mélyebbre nézünk, akkor a közös létezésünk jelenik meg bennük.

A kiállított képeket Szemadám György a pandémia alatt készítette, a vegyes technikában tobzódott például összetört kagylókból, faszénből alkotott, de vágódeszkát is kombinált fa mozsárral. Földi Péter speciális merített papírra készíti műveit színes pácokkal, talán olyanokkal, amikkel az asztalosok is dolgoznak. Olyan típusú varázslat történik a kezei között, melyre nehezen talál válaszokat, talán a látogatóknak sikerülhet, ha megnézik a képeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában