Karakteres, illatos szőlő- és szilvafajtákat házasítottak

2022.07.20. 20:32

Pálinkák házasításában remekeltek - Pintér Gergely és Tóth István két nagydíjat is hazahozott

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagjai remekül szerepeltek a Fejér megyei Perkátán rendezett Scienti Master Spirit Competition pálinka- és párlatversenyén. Pintér Gergely és Tóth István tagok két nagydíjnak is örülhettek.

Benedek Bálint

Szintet léptek a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagjai, akik számos kitűnő díjat szereztek, balról: Tóth István, Kardos Ferenc, Pintér Gergely és Gazdag Attila Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az idei versenyre 666 nevezés érkezett, az újonnan alapított „Scientia Blend Master” nagydíjra megháromszorozódott a nevezések száma, mellyel az italok házasítását vagy szaknyelven „blendelését” népszerűsítették. A „Smoke & Spirit” nagydíjat pedig a hordós érlelés úttörőinek biztosították. A viadal szakmai stábja egyedi elképzelésekre támaszkodott: egyediségében és speciális szakmai megoldásaiban igyekezett a pálinka és párlatkészítők minőségi munkáját támogatni. A résztvevők a tételek érzékszervi tulajdonságairól részletes értékelést kaptak, ezzel is elősegítve a munkájukat.

Az egyesület tagjai közül a kanizsai Tóth István a „Smoke & Spirit” nagydíjat érdemelte ki érlelt törkölypálinkájával. Számára ez kivételes elismerés, hiszen új, extra lehetőségek nyíltak meg előtte a pálinkakészítés terén. A letenyei Pintér Gergely szintén büszke „Scientia Blend Master” nagydíjára. Kiemelte: elnökük, Gazdag Attila iránymutatásával néhány éve kezdett el pálinkákat házasítani, fajtamegjelöléssel. Időközben tökéletesítette a tudását, melyet most a szakértőkből álló ítészek ilyen rangos díjjal ismertek el.

– Ezúttal fehérszőlő birs, illetve kékszőlő-szilva kategóriába lehetett nevezni – folytatta. – Utóbbi csoportot választottam, ráadásul egy igazán érdekes, illatos házasításban láttam a kitörési lehetőséget. Ezt pedig a kormin szőlő, fekete noah szőlő és lepotica szilva trióval értem el. A szőlőfajták annyira karakteres termést produkálnak, hogy már a lugas között, a tőkéken érezni az illatukat. Például a kormin szőlőt korábban egy üdítőitalokat készítő cég is felfedezte már. A pálinka esetében ehhez kitűnő ízjegyek társulnak, melyet a lepotica fajtájú szilva speciális aromája még inkább kihangsúlyozott és felerősített.

Az egykori Pannónia szívében alakult Pannónia Pálinkakultúra Egyesület a pálinkafőzés, valamint hozzá kapcsolódó kultúra népszerűsítése mellett a hagyományos eljárásokon túlmutató új, vagy a tradicionálistól eltérő technológiák kutatását és megismerését is célul tűzte ki. Az egyesület több országos, regionális és határon átnyúló pálinka- és párlatversenyt, szakmai találkozót szervezett már, valamint tagjai számos viadalon szerepeltek sikerrel.

Az egyesület elnöke, Gazdag Attila különösen büszke az elért eredményekre. Szerinte a házasítással még egy szintet léptek feljebb, s az új ismereteket bátran és ügyesen alkalmazták, ami az értékes díjakat látva a jövőre nézve bizakodásra adhat okot.

Eredmények. Tóth István, arany: érlelt vörös törköly, érlelt olaszrizling-furmint-zenit törköly, tramini törköly, nektár törköly, fekete noah-kormin- lepotica szilva. Bronz: szőlő-birs. Gazdag Attila, arany: borseprő, chardonnay törköly, lepotica szilva, érlelt kabar aszú törköly. Ezüst: nektár törköly, fehér noah szőlő, Mirabella szőlő-birs. Bronz: vadcseresznye-meggy, érlelt szőlő-szilva. Szabadics Attila, arany: Merlot törköly, Pinova alma. Ezüst: Cabernet sauvignon szőlő. Pintér Gergely, platina: kormin szőlő-fekete noah-lepotica szilva. Arany: birs-Irsai Olivér szőlő-lepotica szilva, kormin szőlő-fekete noah-lepotica szilva, meggymálna, Irsai Olivér szőlő-vilmoskörte, meggy, Irsai Olivér szőlő, kormin szőlő. Ezüst: Ottonel muskotály szőlő, fekete ribizli, birs, sauvignon blanc-Ottonel muskotály törköly, fekete szeder, Irsai Olivér törköly, cseresznye. Kardos Ferenc, platina: Orange red kajszibarack. Arany: Orange red kajszibarack, Syrah törköly. Bronz: kökény. Rácz Zoltán, arany: árpával érő körte, meggy. Ezüst: muskotály szőlő vegyes, fekete noah- Izabella szőlő. Bronz: szilva- szőlő, madárberkenye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában