A rezisztens fajtáké a jövő

2022.07.27. 06:50

Pálfi Dénes a zalai borok helyzetéről

A rezisztens szőlőfajtáké a jövő – mondta dr. Pálfi Dénes kertészmérnök a letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének boronapince-avató rendezvényén a minap.

Péter B. Árpád

Dr. Pálfi Dénes: A rezisztens, illetve toleráns fajták helyet követelnek maguknak

Fotó: Péter Béla Árpád

Mint fogalmazott: most „ahány ember, annyi okból foglalkozik szőlővel”, ezért általánosítani nem lehet, de a rezisztens, illetve toleráns fajták helyet követelnek maguknak, sőt: idővel kiszorítják majd az európai szőlőfajták nagy részét.

Dr. Pálfi Dénes szerint a szőlővel foglalkozók egy része ősei munkáját akarja továbbvinni hagyománytiszteletből, mások a divat miatt kezdtek el foglalkozni ezzel, s vannak olyanok is, akik a család ellátása miatt gazdálkodnak, csemege-, illetve kettős hasznosítású fajtákkal.

– Furcsa, hogy legtöbben csak borban gondolkodnak, pedig ezt a gyümölcsöt sokféleképpen lehet hasznosítani – szögezte le a kertészmérnök. – Készülhet belőle üdítő, alkoholmentes ital, lekvár és többféle csemege is. Most megtorpanást látunk itthon a telepítésben, ami a gazdálkodó korosztály kiöregedésével magyarázható, de örvendetes, hogy a fiatalok közül egyre többen fordulnak a szőlő felé. Persze, az átmenet lassú lesz.

Dr. Pálfi Dénes szerint megkerülhetetlen kérdés, hogy eddig évente 10-12 permetezéssel védték a gazdálkodók a szőlőt a betegségekkel szemben, amivel jelentős környezeti és humán rombolást végeztek. A rezisztens fajták térhódításának így egyrészt környezetvédelmi, másrészt gazdasági okai vannak.

– A rezisztens, illetve toleráns fajták helyet követelnek maguknak, s kiszorítják majd az európai szőlőfajták nagy részét, de ehhez hosszabb átmenet kell – szögezte le, emlékeztetve: a filoxéravész után hasonlót tapasztalhattunk, s akkor érkeztek Amerikából a direkt termők, amelyek közül az Othello még ma is népszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában