Új szerzemény

2022.07.27. 14:53

Mocsárjárót adtak át a megyeszékhelyen a Magyar Gáz- és Olajipari Múzeumnak

Nyugdíjas éveit elérve a bontó helyett kiállítás részévé vált az a különleges, most is működőképes jármű, amit szerdán adtak át megyeszékhelyen a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumnak.

Arany Gábor

Potsay Csaba József (balra) adta át Eichinger Attilának a traktort; a lánctalpon Fehér Zoltán

Fotó: Arany Gábor

A korábban a legendás T34-es harckocsik előállításáról ismertté vált cseljabinszki traktorgyárban a hatvanas évek elején készített T100 MB lánctalpas erőgépről korábbi kezelője, szerelője, Fehér Zoltán beszélt érdeklődésünkre.

A jármű a Kőolajvezeték-építő Zrt.-t (KVV) szolgálta aktív éveiben, majd nemrégiben történt selejtezés után döntött úgy a kollektíva, hogy felújítják és felajánlják az egerszegi múzeum részére. A T100 MB egy méter széles, hat méter hosszú lánctalpának köszönhetően az ingoványos, mocsaras talajon is jól elboldogul. A mozgatásához 13,5 literes, 4 hengeres, 4 ütemű dízelmotort építettek bele, ami 108 lóerőt adott le percenként 1000-es fordulaton. Ennek elindítását 1700 köbcentis, kéthengeres négyütemű benzinmotorra bízták, amit elektromos indítómotor kelt életre, de akár kurblival is berántható. Érdekesség, hogy alapjáraton a motor két hengere lekapcsolódik, nem kap üzemanyagot. Ez jól jöhetett a szibériai hideg éjszakákon, mert tartani lehetett attól, ha a munka végén leállítják a motort, másnap már nem lehet beindítani. 

A motor erejét 9 fokozatú (4 előre, 5 hátra) váltó közvetíti a talpakhoz, a tempó legfeljebb 10 km/h körüli. A 15 tonnás erőgép csörlője 59 kN-erőt ad le, ezzel képes elhúzni akár 52 tonna terhet. Ezért aztán a legfőbb feladata a vezetékek építésekor elakadt nehézgépek kivontatása volt.

A traktor ma is működőképes, szinte újszerű állapotba került felújítás után. Ezt jelzi az is, hogy a szállító trélerről a kiállítási helyéig saját erejéből jutott el.

A berendezést Potsay Csaba József, a KVV vezetéképítési üzletágvezetője szerdán délelőtt adta át Eichinger Attila múzeumigazgatónak. Fehér Zoltán pedig életre keltette a monstrumot és arasznyi szakaszon oda-vissza meg is járatta a kiállítási helyén. Az átadáson bejelentették, gyermekek számára rajzpályázatot hirdetnek, a téma természetesen a T100 MB, mégpedig munka közben. Emellett ötleteket várnak, hogy mi legyen az új szerzemény beceneve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában