A rekonstrukció megmenti az épített értéket

2022.07.04. 20:30

Kivételes összefogással újulhat meg a Bacónak-hegy kápolnája

Pályázati forrásból és a hívek adományaiból hamarosan megújul a településhez tartozó Bacónak-hegy kápolnája. Az 1800-as években készült épületet utoljára 1994-ben újították fel.

Benedek Bálint

Laskai Béla a kápolnánál. Szerinte ebben a hónapban végeznek a munkálatokkal

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A kápolna közelében található hegyi út közel két kilométer hosszú szakaszának rendbetételére a Magyar falu program jóvoltából 19 millió forintot költöttek. Erre a szakaszra – a stabilitást biztosítandó – mészkő zúzalék került, melyet bazalttal és egy speciális emulzióval tettek szilárd felületűvé. A hívek és a birtokok tulajdonosai számára ennél is jobb hír, hogy a kápolna külső és belső rekonstrukciójára a Herman Ottó Intézettől 5 millió forintot nyert az önkormányzat.

– Az épület külső szigetelésén sokat javítanak, a belső részeken szintén megoldják a vízzárást, valamint a falakat szellőző vakolattal látják el – mondta Laskai Béla polgármester. – A kápolna környékén a csapadékvíz-elvezetésre alkalmas rendszert telepítenek, valamint a hívek adományaiból összejött egymillió forintból a tetőhéjazatot cserélik ki. A munkálatok a közelmúltban kezdődtek el, a beruházást végző cég szakemberei gőzerővel dolgoznak, hogy ebben a hónapban elkészüljenek.

Kiefer Károly alpolgármester, a nagyrécsei egyházközség világi elnöke elmondta: ismereteik szerint a település templomának építése utáni években, 1800 körül készülhetett a kápolna, melyet 28 évvel ezelőtt újítottak fel szintén a hívek segítségével. Korábban kisebb javításokat végeztek, de a mostani rekonstrukció megmenti az épített értéket.

A komplex felújítás elindulását és az út rendbetételét Fábián Lászlóné, a Bacónak-hegyért Alapítvány elnöke ugyancsak üdvözölte. Örülnek annak is, hogy összefogásnak köszönhetően újulhat meg a kápolna.

A tizenhárom évvel ezelőtt alakult szervezet fő célja a helyi értékek ápolása. Évek óta megszervezik a Magdolna-napi búcsút, melynek színhelye a kápolna, s annak környéke. Ezúttal július 24-én (vasárnap) 15 órakor szentmise lesz és Maczkó Mária népdalénekes és énekművész ad koncertet, majd a program egy közeli birtokon, az alapítvány közösségi házában folytatódik beszélgetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában