Vegyük észre időben

2022.07.02. 19:00

Kampány a bőrdaganatok felismeréséért

A bőrrák felismerésének fontosságára, a melanománál gyakrabban előforduló bőrráktípusokra hívja fel a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társulat kampánya, az időben történő diagnózissal ugyanis jelentősen növelhető a gyógyulás esélye.

PP

Időben felfedezve a nem melanoma típusú daganatos bőrbetegségek kisebb sebészeti beavatkozással kezelhetők

Forrás: Illusztráció: Stock

Időben felfedezve a nem melanoma típusú daganatos bőrbetegségek kisebb sebészeti beavatkozással kezelhetők

Forrás: Illusztráció: Stock

A társulat az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a bőrrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség. Kifejtették: ha bőrrák kerül szóba, az emberek többsége a melanomára gondol, amely a bőrdaganatok közül a legkomolyabb veszélyt jelenti agresszivitása és áttétképzési jellemzői miatt. Megjegyezték azonban, hogy a melanománál jóval gyakrabban fordulnak elő „nem mela­noma típusú bőrdaganatok”. Az ilyen megbetegedések 99 százalékát két ráktípus adja, a bazálsejtes karcinóma (basalioma) és a laphámrák. 

Mint azt leírták, a hazai statisztikák szerint 50 éves kor felett minden ötödik ember találkozik a nem melanoma típusú bőrrákkal. Magyarországon 20 év alatt megduplázódott a basalioma és a laphámrák előfordulása, és mostanra ezeket évente 20 ezer embernél diagnosztizálják. 
A társulat tagjai felhívták a figyelmet arra is, hogy a nem melanoma típusú bőrdaganatok kialakulásának hátterében genetikai és környezeti tényezők állnak, a környezeti tényezők közül a legjelentősebb a bőrt érő és az évek folyamán összeadódó UV-sugárzás. 
A nem melanoma típusú bőrrákfélék a középkorúaknál vagy későbbi életszakaszban jelentkeznek, és leggyakrabban az arcon, homlokon, fejbőrön jelennek meg – olvasható a közleményben. A Magyar Dermatológiai Társulat hozzátette: időben felfedezve ezek a daganatos bőrbetegségek helyi érzéstelenítésben végzett sebészi kezeléssel jó eséllyel gyógyíthatók. Előrehaladott állapotban azonban roncsolhatják a környező szöveteket, komolyabb műtétre vagy más onkológiai kezelésre is szükség lehet. A nem melanoma típusú bőrdaganatok ritkán, de okozhatnak áttétet. Ezért érdemes gyanújelek esetén időben bőrgyógyászhoz fordulni – közölték. 

A közleményben arra is kitértek, hogy a bazálsejtes karcinómát (basalioma) évente mintegy 17 ezer embernél azonosítják Magyarországon. Ez az elváltozás leggyakrabban bőrszínű vagy gyöngyházfényű dudorként, vagy nem gyógyuló seb formájában jelenik meg, amely kezdetben általában lassan nő. Szinte mindig a napfénynek kitett bőrfelületen – az arcon és a törzsön – jelentkezik. 

A laphámrák a basaliománál ritkább, de szintén gyakori bőrdaganat, amelyet évente négy-ötezer magyarnál diagnosztizálnak. A laphámrák gyakran fájdalommentes csomóként jelentkezik a bőrön, majd idővel vaskos elszarusodó hámréteg jelenhet meg rajta és kifekélyesedhet, váladékozhat. Ez a ráktípus gyorsan fejlődik, és akár cseresznyeméretűvé nőhet néhány hét alatt is. Kialakulásának előjele lehet a napfénynek kitett bőrterületeken megjelenő hámló, vöröses-barna folt a bőrön (szoláris keratózis). 

A Magyar Dermatológiai Társulat idén kiemelten kezeli a nem melanoma típusú bőrdaganatokkal kapcsolatos ismeretterjesztést. A témában összegyűjtött legfontosabb információk a szervezet új, a lai­kus közvéleménynek készített weboldalán, a skindex.hu oldalon találhatók – írták közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában