Az egykori kápolna történetét is megismerhetik a helyszínen

2022.07.06. 11:30

Emlékhelyet avattak a tornyiszentmiklósi hegyen

Az elmúlt hét szombatján a hegyi búcsú keretében adták át az új hegyi utat és egy emlékhelyet a Szentmiklósi-hegyen, a megsemmisült Boldogasszony-kápolna helyén.

Korosa Titanilla

Végi Csaba áldotta meg az egykori kápolna helyén álló emlékhelyet Fotó: A szerző

Az út és az emlékhely kialakítására egy, a zártkertek fejlesztését célzó pályázat által nyílt lehetőség. Az esemény a Boa-keresztnél megtartott szentmisével kezdődött, majd a mintegy 100 résztvevő átsétált az emlékhelyhez, ahol az egykoron ott állt kápolna története is feltárul, a látogatók  a kihelyezett tájékoztatón olvashatnak róla hosszabban.  Az ismertetőből kiderül, hogy 1714-ben fakápolna épült a szentmiklósi hegytetőn, vélhetően egyházi kezdeményezésre. Idővel „romantikus” búcsújáró hellyé vált, ahol évente háromszor Mária-napi búcsút és borkimérést tartottak. Néhány évtizeddel később már szilárd anyagból épült, 300 fő befogadására alkalmas kápolnáról tudósítanak a források. Az építmény a szentmiklósi anyaegyházhoz tartozott, de a lovásziak is a magukénak tartották. A kápolna állagromlása az I. világháború befejezése után kezdődött, gazdátlansága miatt tetőszerkezete beszakadt, fatornya ledőlt, csak a szentélye maradt épen, majd a természet egyre inkább átvette a hatalmat a romok felett. A II. világháború idején a kápolnához egy légvédelmi löveget vontattak fel, a szentély tetejét és a hajórész déli falát lebontották ekkor. 1949-ben Alsó-Lovásziban a község kápolnájának felújítását és bővítését tervezték, amihez a romkápolna megmaradt téglaanyagát használták, de olyan rossz minőségű volt, hogy csak később, a MAORT-iskola építésekor és az óvoda bővítésekor az alapba tudták felhasználni.

Fotó: A szerző

A avatón Bene Nándor polgármester köszöntőt, Krisztánovics György verset mondott, majd Végi Csaba esperes áldotta meg az emlékhelyet. A megjelenteket babgulyással és a község borával vendégelték meg a szervezők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában