Tiszta sci-fi!

2022.07.19. 15:13

Egy zalaegerszegi fiatal számára adaptálnak bioárammal működő művégtagot

Már-már science fiction filmekbe illő alkarprotézis adaptálásával ismerkedhettek meg a Zala megyei Szent Rafael Kórház munkatársai.

zaol.hu

Fotó: Zala megyei Szent Rafael Kórház

A hírről a közösségi médiában számolt be a zalaegerszegi kórház. Mint írják, az intézmény fizioterápiás osztályának négy gyógytornásza és egy ergoterapeutája számára lehetőség nyílt a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikáján egy új fejlesztésű bioárammal működő protézis adaptációjának megismerésére. A Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika igazgatóhelyettese Dr. Patczai Balázs meghívására, a  klinikán dolgozó fizioterapeutákkal közös szakmai konzultáción és gyakorlati bemutatón is részt vettek.

Jelenleg a baleseti sérülés miatti végtaghiány esetében a pácienseknek három lehetősége van a végtagpótlásra: az élethű kozmetikai protézis, amely csupán esztétikai megoldás, a mechanikus végtagprotézis, amivel már bizonyos alapfunkciók kivitelezhetőek, ám a megszokott életvitelt jelentős mértékben korlátozza, valamint a bioelektromos protézis. Utóbbi csak egyedi engedélyeztetéssel válik elérhetővé.

A bioelektromos végtag már 16 féle funkció kivitelezésére képes, külleme futurisztikus, így a fiatal páciensek is kedvelik, ám igény esetén kaphat esztétikai borítást. 

A kórház posztjában azt írja, a különböző fogástípusok egy gomb segítségével kapcsolhatók át, az erőfogást képviselő ökölbeszorított kéz, majd nyújtott ujjak funkciójától a precíziós fogásokat képviselő különböző típusú ujjbegyfogásokig. Az ujjak külön is működtethetőek, a fogás erőssége állítható. Az alkarprotézis az amputáció után, a seb teljes gyógyulását követően helyezhető fel a végtagcsonkra. 

Fotó: Zala megyei Szent Rafael Kórház

Az engedélyezést egy betanítási folyamat előzi meg. A funkciók változatosságának a páciens türelme és kitartása szab határt, így életminősége is jelentős mértékben javulhat. 

A fotókon szereplő alkarprotézis adaptálását egy Zalaegerszegen élő fiatal férfi számára tervezik, akinek  rehabilitációs folyamatába a Zala megyei Szent Rafael Kórház fizioterapeutáit is bevonják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában