Másokért küzdenek

2022.07.07. 19:38

Az alapellátásban dolgozókat ünnepelték Nagykanizsán

A Honvéd Kaszinóban tartotta csütörtökön a Nagykanizsai Egészségügyi Alapellátási Intézmény hagyományos Semmelweis-napi ünnepségét, melyen elismeréseket is átadtak.

Benedek Bálint

Díjakat is átadtak a rendezvényen, balról: Balogh László, Stimeczné dr. György Bernadette és dr. Holczbauer Magdolna nyugdíjba vonuló fogszakorvos

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az alapellátásban dolgozó orvosokat, ápolókat és védőnőket, adminisztratív, illetve technikai dolgozókat Stimeczné dr. György Bernadette, az alapellátási intézmény vezetője köszöntötte. Elmondta: nagy örömmel tölti el, hogy ismét járványügyi intézkedések nélkül ünnepelhetnek. Mindezt a kollégái hivatástudatának és lojalitásának köszönhetik, hiszen a pandémiát az egészségügyi dolgozók nyerték meg.

– A járvány felszínre hozta az egészségügy gondjait, melyek orvoslása nem tűr halasztást – mondta. – Úgyis mondhatjuk, „korszakhatáron” vagyunk. Tavaly március 1-jétől intézményünk az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alatt folytatja tevékenységét.

– A változás révén hosszú évek várakozása után az alapellátásban tevékenykedő szakdolgozók is bekerültek a bérfejlesztés hatálya alá. Ugyanakkor az orvosi béremelés felborította a szakdolgozók és az orvosok közötti sok évtizedes arányokat, így megoldásért kiált a szakdolgozók és a műszaki-gazdasági területen lévő kollégák bérrendezése – mondta Stimeczné dr. György Bernadette.

Az ünnepi megemlékezést dr. Varnava Charalambos ifjúságorvos tartotta. Beszélt Semmelweis Ignácról, az orvosról, aki több millió nő és gyermek életét mentette meg, s szólt a koronavírus-járvány világra gyakorolt hatásairól.

Semmelweis Ignác Fülöp, magyar orvos 1818. július elsején született Budán. 1844. május 21-én Bécsben kapta meg orvosdoktori diplomáját, s még ugyanebben az évben szülészmesteri oklevelet, majd 1845-ben sebészdoktorrá avatták. Az „anyák megmentője” címet azzal érdemelte ki, hogy rájött: a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után átjártak a szülészeti osztályára, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat, így a klórmész-oldatos kézmosást ajánlotta a kollégáknak. A procedúrát végül kötelezővé tették, így a kiváló szakember felfedezése számtalan életet mentett meg. 1865. augusztus 13-án hunyt el. Élete utolsó napjait a döblingi elmegyógyintézetben töltötte, ahol Halálához köze lehetett annak, hogy agresszív magaviselete miatt ápolói súlyosan bántalmazták.

Majd Balogh László polgármester lépett a mikrofonhoz. Leszögezte: az elmúlt évek egészségügyi válsága megmutatta, mennyire fontos az érző ember, aki a szakmai tudást jelképező egészségügyi, védőnői uniformis mögött fáradságot nem ismerve dolgozik embertársai védelmében, az ő egészségük és jólétük érdekében.

– Bízom benne, hogy rengeteg szellemi és érzelmi energiát követelő hivatásukban kizárólag embertársaik teljesebb, egészségesebb és boldogabb életéért kell küzdeniük, mert a saját harmóniájukat lehetővé tevő rendszerszerű kérdések rendeződnek – fűzte hozzá a városvezető.

Cseresnyés Péter ország­gyűlési képviselő szerint az innováció, a felfedezés, az állandó kutatás fontos minden hivatásban, hiszen ez lehetőséget nyújt az előrelépésre. Semmelweis Ignác ilyen ember volt, nem törődött a többség véleményével, ellenállásával, harcolt saját igazáért. Jól tette, hiszen a fertőtlenítés akkor is és ma is életeket ment, szögezte le ünnepi beszédében a képviselő. „Semmelweis Ignác küzdelme érvényes a társadalmi lét más területeire is”, hangsúlyozta a politikus.

A Semmelweis-napot vagy a magyar egészségügy napját, július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján tartják. E nap munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozóknak: nem tartanak nyitva a fogorvosi rendelők, háziorvosi rendelők, szakorvosi rendelők, védőnői tanácsadók. Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július 1-én az ügyeleti rend szerint biztosítják. A magyar egészségügy napját 1992 óta tartják meg.

Ezt követően átadták az elismeréseket. Címzetes főorvos lett dr. Hajdú Katalin. Kimagasló szakmai munkájáért és a betegek érdekének feltétlen tiszteletéért elismerést vehetett át dr. Holczbauer Magdolna nyugdíjba vonuló fogszakorvos, Kovács Katalin területi védőnő, Kéryné Grommer Melinda iskolavédőnő, Sümeginé Spolár Gyöngyi, a 6. sz. háziorvosi körzet ápolónője, Jakabfi Tiborné, a 7. sz. háziorvosi körzet ápolónője, dr. Gazdag Rózsa háziorvos, dr. Makai Attila fogszakorvos, dr. Terbe Enikő házi gyermekorvos és Balázs Zsuzsanna fogászati asszisztens. Az 5–11 éves gyermekek koronavírus elleni oltása során végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként díjazták dr. Varnava Charalambos ifjúságorvost, dr. Pálffy Erzsébet ifjúságorvost és Novák Katalin ifjúságorvosi asszisztenst. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Megyei Szervezete jutalmát Perhócs Zoltánné háziorvosi asszisztens és Fecske Tamásné háziorvosi asszisztens érdemelte ki.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában