Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre

2022.07.07. 11:30

Állatbarát óvoda lett a hahóti ovi

Állatbarát Óvoda címet kapott a hahóti ovi. Az intézményben évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a környezet- és egészségtudatos nevelésre.

Horváth-Balogh Attila

Gáspárné Tóth Tímea és Kozma Viktória az oklevéllel Fotó: ZH

Kozma Viktória intézményvezető lapunknak ennek kapcsán beszámolt a nevelési év főbb momentumairól. Elmondta: nevelési programjuk egyik fő feladata az egészséges életmód megalapozása és fenntartása, az ahhoz szükséges mozgás feltételeinek biztosítása. Ennek keretében a nagycsoportosok úszásoktatáson vehettek részt a nagykanizsai uszodában. A gyerekek szállításához a buszt és a sofőrt a fenntartó önkormányzat biztosította.

- Másik fontos hitvallásunk az állatvédelem - mondta Kozma Viktória. - Heti rendszerességgel állatasszisztált terápiás foglalkozáson vehettek részt a gyerekek Zara kutyával és kiképzőjével, Nagy Katával. Az ehhez szükséges pénzügyi hátteret polgármesterünk, Szabó Zsolt és a szülői munkaközösség biztosította. Nagy kihívás volt számunkra, de sikeresen pályázott óvodánk az ,,Állatbarát Óvoda” címre. Az „Állatvédelem Gyerekeknek” című projekt az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére indult, fontos célja, hogy megszólítsa a legfiatalabbakat is, alakítsa a felnövekvő gyerekek szemléletmódját annak érdekében, hogy tudatos, felelős állattartókká válhassanak. A projekt keretében 27 feltételt kellett teljesíteni, többek között készítettünk a gyerekekkel rovarhotelt, sünházat, adománygyűjtést szerveztünk menhely számára, és örökbe fogadtunk egy zsiráfot is, Zurit.

Kozma Viktória hozzátette: 2021. október 4-én, az állatok világnapján megszületett Magyarország első Állatvédelmi Kódexe, ehhez óvodájuk is csatlakozott, kifejezve, hogy elkötelezettek az állatvédelem, a felelős állattartás mellett.

- A pályázat megírása, egységbe foglalása Gáspárné Tóth Tímea óvodapedagógus érdeme - folytatta az intézményvezető. - Az "Állatbarát Óvoda" címet tanúsító oklevelet ünnepélyes keretek között június 29-én vehettük át Budapesten.

Az intézményvezető arról is beszélt: az állatok és növények, a természet szeretete áthatja az óvoda mindennapjait. Ennek is köszönhetően a madarak és fák napja alkalmából nagycsoportos gyermekük, Sabján Olivér munkája különdíjat kapott a ,,Szeretem a madarakat!” rajzpályázaton. A közfoglalkoztatottak segítségével tavasszal felújították a már nem használt virágládákat a fenntarthatóság, környezettudatos nevelés és az esztétikus környezet kialakítása jegyében. Így megvalósíthatóvá vált egy régóta terveztett programjuk, mely az "Egy palánta egy gyermek.” címet kapta.

Az óvodavezető azt is elmondta: a Magyar Falu Programhoz játszótér-fejlesztésre benyújtott pályázatuk 5.500.000 forint támogatásban részesült. A tervek szerint szeptembertől a gyerekek birtokba vehetik az új játszóeszközöket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában