Átadták a Kék Hullám Zászló minősítő verseny díjait

2022.07.08. 11:30

A vonyarcvashegyi Lido a legjobb balatoni strand

Idén a vonyarcvashegyi Lido lett a Balaton legjobb strandja a Kék Hullám Zászló versenyen, amelyre rekordszámú, 45 helyszín nevezett.

Péter B. Árpád

A legjobb strandnak járó díjat Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke adta át Pali Róbertnek, Vonyarcvashegy polgármesterének

A szigorú minősítés során a legtöbb pontot a vonyarcvashegyi Lido kapta, amihez a zsűri értékelése szerint hozzájárult a strand előtti nagy, ingyenes parkoló, a vízben lévő játszóhajó, a májusban felavatott cumifa, továbbá számos gyerekbarát szolgáltatás, és az is, hogy a mai igényeket kielégítő, kulturált vendéglátóhelyek szolgálják a látogatókat.

Idén összesen 28 ötcsillagos minősítést osztott ki a zsűri. Erről tanúskodó zászlót kapott a Gyenesi Lido és a Diási Játékstrand, a balatongyöröki Községi strand, a keszthelyi Városi s a Libás strand és természetesen a vonyarcvashegy Lido is. Négy csillagot 14-en szereztek – köztük a keszthelyi Helikon – hármat egy, kettőt pedig két helyszín ért el. 

Vonyarcvashegy díjaival, elismeréseivel (b-j) Pali Róbert polgármester, Simonné Nemes Ibolya strandvezető és Szekeres Szabolcs községgazda Fotó: ZH

A bejárásokat az iskolaszünet kezdete utáni héten, öt napon át tartották. Ennek részese volt a Balatoni Szövetség és több partnere: a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség. 

A minősítés során a bizottság vizsgálta – egyebek mellett – a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítését, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, emellett figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, s a gyerekbarát szempontokra, továbbá a vendéglátóhelyek kínálatára is odafigyeltek az ítészek. 

A „Balaton legzöldebb strandja” címet a Diási Játékstrand nyerte el, a Zala Megyei Önkormányzat különdíját a keszthelyi Városi Strand kapta. A Balaton Gasztro-strandja a balatongyöröki lett, ahol „a vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandon üzemelni”.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Zöld béka-díját a környezeti nevelésben kiemelkedő helyszíneknek adták át, köztük a Gyenesi Lidónak, ahol „kis tanösvény és interaktív táblák mutatják be a strand élővilágát”, illetve a vonyarcvashegyi Lidónak, mivel „vízi és vízparti élővilágot bemutató tájékoztató táblákkal rendelkeznek, természetismereti gyermekfoglalkozásokat tartanak, s figyelemmel kísérik a strandon élő süncsalád életét.”

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság különdíjat is adományozott fennállásának 25. évfordulója alkalmából a három Balaton-parti megye egy-egy strandjának, ezt Zalából a keszthelyi Városi Strand nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában