Megemlékezés

2022.07.04. 07:00

A pozsonyi csata 1115. évfordulóját ünnepelték Zalaegerszegen

Vasárnap a 907-ben történt, dicsőséges, magyarságmentő pozsonyi csata 1115. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Baross ligetben.

Korosa Titanilla

Az emlékműnél Paál István mondott beszédet Fotó: Korosa Titanilla

A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete a Pozsonyi csata emlékművénél rendezte meg az ünnepséget, melyet a korhű ruházatba öltözött hagyományőrző csapatok tagjainak Kossuth utcai felvonulása vezetett fel. Jelen voltak a murakeresztúri Zrínyi Kadétok, a Somogy-Zala megyei Történelmi Vitézi Rend képviselői, a szombathelyi 11- es Huszárok Egyesülete és a nemesbüki Kinizsi Íjász Egyesület.

Az emlékműnél Paál István fő szervező, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke mondott beszédet, melyben arról szólt, hogy mire és kikre emlékezünk ma 1115 év után.

– Emlékezzünk a 907. július 3. és 7. között Pozsony környékén lezajlott dicsőséges csata hőseire, hősi halottjaira, Árpád nagyfejedelmünkre – kezdte Paál István. – Emlékezzünk arra a 40 ezer hős harcosra, aki a több mint 100 ezres, egyes leírások szerint közel 200 ezres német-bajor vezetésű, európai összevont sereget, amelyet Gyermek Lajos keleti frank király az „Ugros eliminandos esse”, azaz „elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak” feliratú királyi dekrétummal megerősítve indított harcba, nem csak legyőzte, meg is semmisítette. Ennek a csatának a rövid, grafikus és szöveges illusztrációja látható az emlékművön.

A szónok részletesen a hallgatóság elé tárta a források alapján a két sereg közti összecsapás alakulását, valamint szólt a győzelem értékéről, mely a magyarság további létét biztosította a Kárpát-medencében, és megmentette népünket több mint 100 évre a további támadásoktól. A megemlékezést műsor színesítette, melyben közreműködtek a Mindszenty-iskola diákjai, valamint ifj. Horváth Károly népzenész és együttese. A beszédet követően a megemlékezők, köztük Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában