Együttműködési megállapodás

2022.07.05. 20:00

A cél a jövő szigetelőinek oktatása Nyugat-Magyarországon is

Július elsején szakmai együttműködési megállapodást írt alá a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (Zalaegerszegi SzC) és az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ). A szerződést Szabó Károly kancellár és Szalai Levente, a szövetség ügyvezetője írta alá.

Arany-Horváth Zsuzsa

A vizsgázók Fotó: Széchenyi Technikum

A megállapodás sajtónyilvános aláírására a Zalaegerszegi SzC, mint felnőttképző szervezésében, a Széchenyi Technikumban megvalósuló vízszigetelő részszakma képzésének bizonyítványosztásával egybekötve került sor múlt pénteken.

Az együttműködő felek célkitűzése, hogy az ÉMSZ tagjai, a kivitelezők, építészek, szakmérnökök, tervezők, oktatók, szakértők és gyártók minél szélesebb körben vegyenek részt a szakmai oktatások és képzések előkészítésében és lebonyolításában, biztosítva a legkorszerűbb ismeretek átadását. Az együttműködő felek hosszú távú célja, hogy a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum részeként működő szakképző intézményben, azaz a Széchenyi Technikumban rendszeresen indulhasson szigetelő, tetőfedő, bádogos és ács oktatás, hangzott el a megállapodás aláírásakor. Némethyné Lövey Zsuzsanna, a Széchenyi Technikum igazgatója lapunknak elmondta, új partnerségről van szó, ezzel bővül az iskola szerteágazó és közvetlen kapcsolata a munkaerőpiac szakmai szervezeteivel, máris számos szakmai tananyagként használható folyóiratot (Bádogos, Ács és tetőfedő) kaptak az ÉMSZ-től. 

A vízszigetelő szakképzés tanulói a gyakorlati vizsgát teljesítik Fotó: Széchenyi Technikum

Az együttműködő felek közös szervezésében az első közös képzés 2020. február és szeptember között vízszigetelő és melegburkoló szakképesítés megszerzése érdekében indult. Az ÉMSZ képviselői jelezték, három szakképzési centrummal működnek együtt az országban, közülük a Zalaegerszegi SzC a nyugat-dunántúli, dél-dunántúli képzések megszervezésében kizárólagos partnerként szerepel. Az együttműködés eredménye a 2022-ben megvalósult vízszigetelő szakmai oktatás. A részszakmára felkészítő szakmai oktatás célja volt, hogy a sikeresen végző 14 fő magas szinten tudja ellátni a vízszigetelési feladatokat. Ilyen az épületeket, épületszerkezeteket érő nedvességhatások elleni vízszigetelések elkészítése, javítása és bontása; a lapostető- és zöldtetőrendszer, valamint víznyomás ellen speciális alépítményi szerkezeti és uszodai vízszigetelés készítése.

Szalai Levente és Szabó Károly az aláíráskor Fotó: Széchenyi Technikum

A szakmai oktatás a Zalaegerszegi SzC, az ÉMSZ és az AKVASZIG Szigeteléstechnikai Kft. együttműködésében valósult meg, Haraszti László és Varga Attila vízszigetelő szakmérnök, mint oktató részvételével. A vizsgát sikeresen teljesítők vízszigetelő szakmai bizonyítványt kaptak, ami államilag elismert szakképesítést tanúsít és a speciális munkakör betöltésére jogosít.

A létrejött együttműködési megállapodás keretében a felek közös célja, elsősorban a szigetelő szakmában és a kapcsolódó részszakmákban (vízszigetelő, hő- és hangszigetelő) történő képzések, továbbképzések, szakmai tájékoztatók létrehozása és megvalósítása.

A felek törekednek, hogy a kor követelményeinek megfelelő fejlesztés megjelenjen az együttműködésükben megvalósuló képzések szerkezetében és tartalmában, ezáltal biztosítva a versenyképes, a munkaerőpiacon és a vállalkozásokban jó eséllyel használható képesítést, továbbá hogy felkutassák és alkalmazzák azokat az eszközöket, melyek a lehető legjobban szolgálják a szigetelő, tetőfedő, bádogos és ács szakma művelőinek és oktatóinak fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában