Általános iskolásoknak szól

2022.06.23. 11:00

Újabb két kiadvány mutatja be a mura­vidéki nemzeti értékeket

A kötetek tartalmáról sajtótájékoztatón beszéltek az érintettek szerdán a Bánffy Központban.

Korosa Titanilla

Soós Mihály (balról), Balaskó Enikő, Horváth Ferenc és Király-Meszelics Jutka az értéktáras kiadványokkal

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásával jelent meg az Értéktárkönyv című feladatgyűjtemény a felső tagozatosok részére a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) kiadásában, valamint a Kis értéktárkönyv című játékos füzet az alsó tagozatosoknak az MMÖNK és a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet társ­kiadásában. A Muravidéki Magyar Értéktárról szóló munkafüzetek a ­Kelepelő muravidéki gyermeklap „Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról” című rovata továbbgondolásaként jöttek létre. Az Értéktárkönyv című feladatgyűjteményben 34 olyan alkotás jelent meg, amelyet általános iskolás tanulók és középiskolás diákok küldtek be a Muravidéki nemzeti értékek gyermekszemmel című képzőművészeti pályázatra.

A sajtótájékoztatón a kötetek szerkesztésében közreműködő Balaskó Enikő, az MMÖNK szakmai munkatársa elmondta, hogy tavaly megjelent egy, a Muravidéki Magyar Értéktárat bemutató kiadvány, ám annak tartalma inkább a középiskolásoknak, felnőtteknek szól. Idén, pótolva a hiányt, az általános iskolások ismereteinek bővítése céljából állították össze a feladatgyűjteményt és a játékos füzetet, nekik szóló kérdésekkel.

Király-Meszelics Jutka, a Népújság hetilap főszerkesztője arról szólt, hogy 2020-ban kezdték megjelenteti a „Bölcs Bagoly a muravidéki értéktárról” című rovatot az újság Kelepelő című gyermekmellékletében és 20 nemzeti értéket jártak körül kérdésekkel. Nagy öröm számára – hangsúlyozta –, hogy a rovat könyvvé fejlődött.

Soós Mihály, a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója, a Muravidéki Magyar Értéktár Bizottság elnöke azzal egészítette ki a mondottakat, hogy a gyerekek aktivitása nélkül mindez nem jöhetett volna létre, ezért köszönet illeti őket.

Végül Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselő, az MMÖNK tanácsának elnöke méltatta a kiadványokat. Úgy fogalmazott, hogy a hungarikummozgalom nagy lendületet vett az egész Kárpát-medencében, ettől a Muravidék sem marad el. Fontos, hogy megismerjük és a tágabb közönségnek is megmutassuk nemzeti értékeinket. Hozzátette, hogy ennek a projektnek a megvalósítása jó és mindenki számára követendő példa az összefogásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában