Paxman Scalp Cooling készülék

2022.06.16. 06:50

Új, életminőséget javító eszközt kapott a zalaegerszegi kórház

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház onkológiai osztálya civil adakozásból befolyt 9 millió forintból vásárolhatott Paxman Scalp Cooling készüléket, amely az onkológiai kezelésre szo­ruló betegek életminőségét javítja, azzal, hogy akadályozza, enyhíti a gyógyító eljárások alatti hajvesztést. Az adományozók tegnap ünnepi keretek között adták át az új eszközt.

Arany Horváth Zsuzsa

Szlávik Erzsébet (a hűtősapkában) Salamon Andrea és dr. Máhr Károly mutatta be az új eszköz működését Fotó: Pezzetta Umberto

A gyűjtés és az adományozás a Pannon Egyetem jogelődjébe járó hallgatók felajánlásából nőtt ki, a jótékony futás bevételét a daganatos betegeket gyógyító osztálynak ajánló diákok adták az ötletet, hogy a Magyar Közgazdasági Társaság zalai szervezete a maga kapcsolatrendszerével csatlakozzon a nemes gesztushoz. 

Minderről a tegnapi kórházi rendezvényen dr. Csanádi Ágnes, az egyetem zalai karának egyetemi docense, a gyűjtés vezetője számolt be. Elmondta, eddig már 14 millió forintot bocsátottak e módon az osztály rendelkezésére, az elmúlt időszakban pedig 19 vállalat, 4 magánszemély és a diákok 7,5 milliót adományoztak, amit a kórház mellett működő Ispita Alapítvány egészített ki. Így vásárolhatták meg azt a készüléket, amely az onkológiai kezelések alatt és utána 30, 60, 90 percig két-két beteg számára teszi lehetővé a mellékhatások mérséklését. 

Dr. Máhr Károly osztályvezető főorvos mutatta be, hogy az úgynevezett hűtő­sapkák alkalmazása révén 4 fokra hűthető a fejbőr, ennek nyomán az erek beszűkülése miatt kevesebb kemoterápiás anyag jut a hajhagymákhoz. Elkerülhető, illetve a tapasztalatok alapján 60-65 százalékban enyhíthető a hajhullás. Ezzel a mellékhatással leginkább az emlőrákban szenvedőknek kell számolniuk. Az osztályvezető főorvos arról is tájékoztatta az adományozási ceremónia résztvevőit, hogy a járványidőszak alatt sem csökkent az onkológiai betegek száma, 2021-ben 6100 esetet tart számon a fekvő- és járóbeteg-ellátásuk, az ambuláns kezeléseken pedig 17 ezer látogatót regisztráltak. A nagy számok mögött mindössze hat onkológus orvos áll. 

Az új eszköz bemutatásakor Rigó Csaba (a Gazdasági Versenyhivatal elnöke), az adományozás fővédnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Lupkovics Géza, a kórház orvos-igazgatója, Orosz Ferencné, a zalaegerszegi önkormányzat képviselője hangsúlyozta, az emberek egészségénél nincsen fontosabb. Az eszköz átadásáról szóló táblát a legnagyobb összeget adományozók képviseletében Kámán János (Pylon Kft.), Adrovicz István (Forest Hungary Kft.) adta át az osztályvezető főorvosnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában