Az összetartozást szimbolizálja

2022.06.04. 16:00

Trianoni emlékművet avattak Gellénházán

Trianoni emlékművet avattak pénteken este Gellénházán. A település legújabb köztéri alkotásának létrejötte Gerzsenyi István helyi lakos felajánlásának köszönhető.

Mozsár Eszter

igh László, Farkas Imre Józsefné és Kovács József plébános az újonnan felavatott emlékműnél

Farkas Imre Józsefné polgármester beszédében jelezte, ez a nap – ahogy az emlékmű – a magyarság együvé tartozásának szimbóluma, s nemcsak országos, hanem település szinten kell ezt az összetartozást megvalósítani, hogy mindenki otthon érezhesse magát Gellénházán.

Farkas Imre Józsefné polgármester mondott beszédet Gellénházán

 Évekkel ezelőtt a néhai Horváth Tamás szeretett volna hasonlót a Három Fenyő vendéglő előtt. A megvalósulás azonban már az olajipar miatt a településre költöző Gerzsenyi Istvánra várt, a szobor kivitelezésében Tóth Ernő működött közre.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Trianonról szólva annyit mondott, 1920-ban olyat tettek a magyarsággal, amire a világon nem volt példa. A határok különböző oldalán más szabályok vonatkoznak a magyar emberekre. A most állított emlékmű is azt jelképezi, hogy minden magyar felelős minden magyarért. A politikus hozzátette, ő büszke magyarságára, a keresztény, konzervatív, polgári értékrendre. Az emlékművet Kovács József helyi plébános áldotta meg.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában