Népi finomságok

2022.06.29. 12:00

Tájjellegű ételeket kínáltak és kóstoltak Zsitkócon

A hetési tájegységre jellemző népi ételekből adtak kóstolót az elmúlt hétvégén a környék falvainak képviselői a muravidéki településen.

Korosa Titanilla

Leinerné dr. Zsálek Judit és Végi Zsuzsanna Bödeháza színeiben készítette a kovászos lángost Fotó: Korosa Titanilla

Több száz látogató érkezett meg a zsitkóci kultúrotthonhoz vasárnap a jó hangulatú, a Hetési népi ételek kóstolója – Élő szakácskönyv elnevezésű rendezvényre, melynek alapja a „Hogy ne menjen feledésbe!” című sorozatban megjelent hetési szakácskönyv. A rendezvény mára a Muravidék egyik emblematikus eseményévé nőtte ki magát. A koronavírus-járvány miatt két éven át elmaradt a program, de a korábban az Európa Tanács Táj Díját is elnyert Hetés falvai most ismét összegyűltek, hogy bemutassák gasztronómiájukat, elsősorban tradicionális étkeiket.

A rendezvény főszervezője a Zsitkóci Gyöngyvirág Kulturális Egyesület volt, hozzájuk több település csapata is csatlakozott. Zala megyét a szlovén határ menti Bödeháza, Gáborjánháza, illetve Tófej képviselte, mellettük Radamos, Kámaháza, a Strehovci Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Zsitkóci Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Lóbarátok Egyesülete, a dobronak és lendvai magyar önkormányzati nemzeti közösség és a házigazda Zsitkóc csapatai adtak ízelítőt a térségre jellemző tájjellegű ételekből. Az asztalokon különféle sütemények, pogácsák, kukoricamálé, krumpliprósza, fumu, fánk, rétes, bográcsételek, például pincepörkölt, sült húsok, vágottzsíros kenyér, bujtarépa, avagy savanyított répaleves, saláták és hajdinás finomságok is sorakoztak. A gáborjánházi csapat kemencében sült kerek perecet és vindős húst készített a gasztronómiai programra, a bödeháziak pedig kovászos lángost sütöttek és ízlés szerint sajttal, tejföllel kínáltak.

Az étkek mellett italról, azaz borokról és szórakozásról, zenéről is gondoskodtak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában