Hegyoldalban szőlőskertek mellett

2022.06.16. 09:00

Szakmai nap Zalaegerszegen a Magyarországi Montessori Egyesület elnöke részvételével

Új épületet kapott a zalai megyeszékhelyen 10 esztendeje működő, ebben a tanévben 70 bölcsődés, óvodás, iskoláskorú gyermeket nevelő Montessori Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola. Ez alkalomból szakmai pedagógiai bemutató napot tartottak. 

Arany Horváth Zsuzsa

Okály Andrea, a bölcsőde vezetője, Stefán Mariann, Nagy Beáta és Velkey Péter a minősítést igazoló oklevél átadása után

Stefán Mariann, a Magyarországi Montessori Egyesület elnöke is részt vett az oktatási-nevelési szakmai napon, amelyet a Csácsi-hegy lankáira költözött iskola új épületben rendeztek tegnap. Az elnök lapunknak elmondta, jelenleg körülbelül 250 Monstessori nevelési program szerint működő intézményt számlálnak országszerte, a legnagyobb létszámú – Budapest III. kerület –  bázisintézményben 280 gyerek jár, a zalaegerszegi a középmezőnybe tartozik. Az egyesület elnöke arról is tájékoztatott, hogy már 1913-ban jelen volt a Maria Montessori (1870-1952 közt élt olasz orvosnő, pedagógus és pszichológus) által kidolgozott nevelési elvek szerint oktató iskola hazánkban, 1946-ig 46 iskola követte ezt a módszert, ami hosszú szünet után 1991-ben indult újra. Ma már állami és magániskolák is alkalmazzák a gyakorlatorientált, természetközeli, harmóniát, egymás tiszteletét fókuszba helyező oktatási elvrendszert. 
 

Panyi Katalin mozgásórája az elsősökkel Fotó: Pezzetta Umberto


- Az intézményesülést nélkülöző évtizedekben sok pedagógus íratlanul is továbbvitte az  alapértékeket – tette hozzá az egyesület elnöke, jelezve, a zalaegerszegi  családias légkör, a gyermekbarát környezet országosan is irigylésre méltó. – Az egyesület életében sem történt még ehhez hasonló felemelő történet, ami az összetartozás, a kitartás, az elhivatottság példája. Összecseng Maria Montessori egyik legfontosabb üzenetével: „ tanítani szavakkal is lehet, de nevelni csak példaadással”. 
 


Az intézmény vezetője Nagy Beáta a szakmai napon részt vevő pedagógusokat, szülőket, a sajtó képviselőit arról tájékoztatta, hogy az ideális helyzetért meg kellett küzdeniük az elmúlt tanévben, ami a költözés problémái ellenére a 10 év legsikeresebb esztendejének mondható. Az iskola menet közben költözött a megyeszékhelyt ölelő Csácsi hegyre, ahol veteményest, traktorral művelt kis szántót is magukénak tudhatnak, ősztől pedig a ház körül honos állatokkal bővülnek. Mindez a kertpedagógiai program részét képezi, amellett, hogy az informatika, a matematika, a mozgásfejlesztés, a nyelvi kompetencia és a zenei képzés is jelen van a pedagógiai tantervben. (Mindezt a vendégek közelebből is megismerhették a ház tantermeit végigjárva.)

– Nevelési módszerünkben a gyerekek egyénisége és önállósága áll a fókuszban – mondta az intézményvezető, aki ez alkalommal mondott köszönetet Zalaegerszeg város  támogatásáért, a Zala Megyei Kormányhivatal szakmai segítségnyújtásáért. Velkey Péter, a zalaegerszegi polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetője a szakmai napon elmondta, lélekszellőztető a helyszín, kitűnő a szellemiség, ami körülveszi az itt tanuló gyereket.

–Számunkra a családias nevelési környezetben zajló speciális módszer vonzó – mondta Szőkéné Horváth Mónika, akinek a kislánya 4 éve jár ebbe az iskolába. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában