A 14. Családi Pünkösd és a 26. Göcseji Prószafesztivál

2022.06.07. 07:01

Pünkösd Gébárton – Prószát sütöttek a parkban, s élettel telt meg az alkotóház is (videó)

A 14. Családi Pünkösdre és a 26. Göcseji Prószafesztiválra várták az érdeklődőket hétfőn a Gébárti-tó mellé. A Keresztury VMK, a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület közös programjaira tömegesen érkeztek a kikapcsolódni vágyók.

Mozsár Eszter

Az Albatrosz TSE legifjabb tagjai spenóttal és céklával színezett prószát kínáltak Fotó: Fehér Márk

A résztvevőket elsőként Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, aki egyúttal hivatalosan is átadta az alkotóház elkészült tetőszerkezetét. Mint mondta, a felújítás 29 millió forintos önkormányzati forrásból valósult meg, így a régi és új épületrész tetőszerkezete már egységes. Hangsúlyozta továbbá, hogy mindenképpen jó döntésnek bizonyult, miszerint a prószafesztivált kiemelték az Egerszeg Fesztivál programjai közül és visszaköltöztették eredeti helyére, a gyönyörű környezetben található Gébárti-tó partjára. Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető megköszönte a város segítségét, mivel nem állt rendelkezésre olyan pályázati lehetőség, amivel a renoválást megoldhatták volna.

Forrás: Fehér Márk/zaol

A népművészeti forgatag kulturális műsorában délután hagyományőrző csoportok - a Völgyi Banda, a Csatári Pávakör, a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, a Zala Zenekar és a Ziranó Bábszínház - léptek fel. Mellettük Szabó Zoltán etnográfus tartott zenés előadást a pünkösdi szokásokról. A jurta térben a Hagyományok Háza kiállításának másodbemutatójaként Legeza Márta kosárfonó Népi Iparművész mutatkozott be, az új időszaki tárlat augusztus 26-ig látogatható. A helyi kézművesek és mezőgazdasági kistermelők kirakódó vására mellett a pünkösd jegyében tartottak mesterségbemutatókat.

Forrás: Fehér Márk/zaol

A népművészeti egyesület a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósította meg a programjait. A Panoráma Népművészeti Galériában Népi Szalon címmel a hetési, göcseji viseletekből és a zalahalápi díszítésekből volt bemutató, ahol Buday Ibolya ruhakészítő az érdeklődők megrendeléseit, méreteit vette fel. A Tetőtől-talpig Viseletkészítő Bemutató Műhelyben ugyancsak egyedi igények alapján készültek a lábbelik, ahol karaktercipőket, női és férfi parasztpolgári cipőket, honfoglalás kori csizmát láthatott a közönség, miközben Tanka Tamás csizma- és cipőkészítő a Népművészet fogadta a megrendeléseket. Ugyanitt a gyöngyösneccel ismerkedhettek a betérők.

Fehér Márk/zaol

A Gébárti Szabadidő Parkban állították fel a Prósza utca standjait, s három év után újra összeállhattak a csapatok, hogy hagyományos és egészen új, kreatív receptjeiket felhasználva kínálják a finom göcseji étket, így két kategóriában értékelt az öt fős szakmai zsűri. A legfinomabb prósza mellett a legszebben terített asztalt is díjazták, valamint ügyességi vetélkedőn megválasztották a Pünkösdi Prószakirályt. Összesen harminc csapat sütött a kellemes nyári melegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában