Gyümölcsfákat és bokrokat is ültettek

2022.06.01. 12:23

Nemcsak szemléletet formál és oktat, hanem össze is kovácsol az orosztonyi közösségi konyhakert

Az önkormányzat támogatásával és szülői segítséggel közösségi konyhakertet alakított ki Horváth Erika óvodavezető, Magyarország zöldség-gyümölcs hőse.

Horváth-Balogh Attila

Horváth Erika a magaságyások közt. Azt szeretné, ha a kerti munka során az emberek újra közelebb kerülnének egymáshoz

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Mint arról korábban már beszámoltunk, az orosztonyi ovi kertje tavaly elnyerte a Magyarország Legszebb Konyhakertje és Magyarország Legszebb Óvodai Konyhakertje címet, az intézményt vezető – egyben a kerti munkát irányító – Horváth Erika pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és annak szemléletformáló kampánya, az Európai Friss Csapat zöldség-gyümölcs hőse lett. E címet elsőként érdemelte ki, s nyert vele az óvodának 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagokat, illetve kerti gyermekszerszámokat. A munka ezzel azonban nem állt meg a településen: most az önkormányzat hathatós támogatásával és a szülők összefogása révén közösségi konyhakertet alakítottak ki az óvoda mögötti területen.

– Az orosztonyi közösségi konyhakert és gyümölcsös ötlete úgy született meg, hogy az óvodakert kapcsán egyre több szülőt izgatott a gondolat, hogyan tudna bekapcsolódni a munkába - bocsátotta előre az óvodavezető. - A gyerekek ugyanis büszkén újságolták otthon, milyen szép és ízes terményeket szüretelhettek le. Egyeztettem Varga Valéria polgármester asszonnyal, aki rögtön a támogatásáról biztosított és rendelkezésünkre bocsátotta az óvoda mögötti területet. Az önkormányzattal és a szülőkkel összefogásban kitakarítottuk a kiszemelt részt, leválasztottuk belátásgátló hálóval (úgy, hogy a szabad bejárás megmaradt), s ügyes kezű, köztük kőműves apukákkal bontott téglákból magaságyásokat készítettünk, melyeket komposzttal elkevert kerti földdel töltöttünk fel és egyebek közt uborkát, hagymát, paradicsomot, paprikát, fejes salátát, kelkáposztát ültettünk beléjük. Teljesen vegyszermentesen termelünk, túlzás nélkül állíthatom, gyönyörűek a zöldségeink. Amikor fogyasztásra érettekké válnak, bárki szabadon vihet belőlük haza, ez is a közösségi kert lényege. Meg persze az is, hogy a munkavégzés közbeni nagy beszélgetések újra összehozzák az embereket és manapság talán ez sem utolsó dolog. Ha pedig marad mondjuk paprika, akkor csinálunk egy jó kis közösségi lecsópikniket.

Horváth Erikától azt is megtudtuk: a magaságyásban szépen díszlő zöldségnövények mellett gyümölcsfákat és bokrokat is ültettek. Vannak alma-, körte-, szilva- és barackfájuk, egresük, ribiszkéjük, málnájuk, áfonyájuk, tüskétlen szedrük. Hozzátette: amennyiben szükséges és igény mutatkozik rá, a közösségi kert tovább bővíthető. Végül azt is jelezte: az önkormányzat a kerttel indult a Legszebb Konyhakertek versenyén, a településen belül pedig meghirdették a legszebb kertek helyi versenyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában