Szakemberek segítségével

2022.06.15. 17:00

Néhány hete született gólyafiókát láttak el gyűrűvel Nován

Három, néhány hete született gólyafiókát látták el az azonosításukat, megfigyelésüket szolgáló gyűrűvel a szakemberek szerdán a településen.

Korosa Titanilla

Forrás: Korosa Titanilla

A környéken több helyszínen végeztek madárgyűrűzést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Mint ahogy a legtöbb helyen, úgy Nován is egy fészket raktak a gólyák, érdekesség, hogy Reszneken viszont négy gólyafészek is található.

Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi ökológusa elmondta, hogy rendszeresen végeznek gólyagyűrűzést Zalában, egyben felmérik a fészekalj számokat, a gólyaállomány állapotát. A madarak fém- és színes gyűrűt is kapnak, ezek alapján távcsővel, fényképezőgéppel is láthatók akár nagyobb távolságról. A gyűrűzést pedig azért nyár elején végzik, mert ekkor már megfelelő méretűek a fiókák.

Forrás: Korosa Titanilla

-Ezek a madarak március végén, április elején érkeznek Magyarországra, jellemzően május harmadik hetében kelnek ki a fiókák, vagyis erre az időszakra már legalább három hetesek, sem nem túl nagyok, se nem túl kicsik, ez az optimális időszak a jelölésekre - magyarázta a szakember, és azt is hozzátette, hogy a magyarországi gólyaállomány mintegy 4-4,5 ezer pár. Az Alföldön enyhén növekszik, a Dunántúl csökken a számuk, vélhetően a legeltetéses állattartás visszaszorulása miatt. Zalában idén jók a számok az előző évekhez képest, legalább 3, vagy több fióka kelt ki fészkenként.

Forrás: Korosa Titanilla

A madarak, miután nyár végén útra kelnek, a Balkán-félszigeten keresztül a Boszporusz irányába haladnak, a Földközi-tenger keleti medencéjén át érik el Egyiptomot és a Nílust követve akár egészen Dél-Afrikáig repülnek. Az utóbbi időben viszont módosultak a vonulási útvonalak, új területként Közép-Afrika irányába repülnek, illetve sok madár kitelel a Balkánon, jellemzően hulladéktelepek környékén, ahol táplálékot találnak. Utóbbi jelenség megfigyelhető hazánkban is, néhány tucat hasonló helyeken vészeli át itt a telet.

A vonuló madarakat több veszély is fenyegetheti, nálunk inkább az áramütés, míg Afrikában vadászoknak, mérgezésnek is áldozatul eshetnek.  

Forrás: Korosa Titanilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában