9 és fél milliárd forintos beruházás

2022.06.01. 13:30

Megnyílt az egerszegi uszoda és strand – Táborok és versenyek helyszíne is lesz a létesítmény (videó)

Megnyílt június 1-jétől, szerdától a Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda és a hozzá tartozó városi strand. A három hónapos próbaüzem alatt az úszóklub tagjai, valamint - a tankerülettel együttműködve - az úszni tanuló gyerekek látogatták folyamatosan a tanuszodát.

Mozsár Eszter

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Modern Városok Program keretében megvalósult 9 és fél milliárd forintos beruházásnak köszönhetően mostanra egy 50 méteres, 10 pályás úszómedence, egy különálló tanuszoda, egy szabadtéri 25 méteres, 6 pályás strandmedence, a legkisebbeknek pancsoló és játszótér, valamint szaunás wellness-részleg kínál sportolási és kikapcsolódási lehetőséget a régióban élőknek.

A hivatalos megnyitó alatt általános iskolás gyerekeknek tartottak úszásórát, ők már gyakorlottan közlekedtek a hatalmas épületben. A versenyzésre is alkalmas medence előtt kezdte a sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Zalaegerszeg polgármestere az előzményekről szólva elmondta, hogy a zalai megyeszékhelyen 1969-ben készült el a mindössze 25 méteres, 5 pályás medencés fedett uszoda, ami akkor a 40 ezres városnak megfelelő volt. 2010-re már korszerűtlenné és kicsivé vált a létesítmény a 60 ezer főre duzzadt lakosság számára, a környéken élőkkel együtt ez a szám már 100 ezer embert jelentett. A kis méretek miatt sem nemzetközi, sem hazai versenyeket nem lehetett már rendezni, mivel a régi uszoda nem felelt meg a szabványoknak. 2019-re Zalaegerszeg lett az egyetlen megyeszékhely, ahol nem volt 50 méteres medence.

A versenymedence mellett tartotta a sajtótájékoztatót Vigh László és Balaicz Zoltán
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Az új uszoda és tanuszoda megépítését, valamint a városi strand felújítását, újranyitását kérte a várostól a Zalaegerszegi Úszó Klub és a polgárok többsége, sőt volt ilyen témájú aláírásgyűjtés és lakossági fórum is – emlékeztetett Balaicz Zoltán. – 2019-ben kezdődtek az építési munkálatok, a 9 és fél milliárd forintos beruházás száz százalékos állami forrásból valósult meg. A FINA (Nemzetközi Úszószövetség) szabványú 50 méteres versenymedence mellett 268 fix férőhelyes lelátót alakítottak ki, ahova további mobil ülőhelyeket lehet elhelyezni, így már regionális és nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas ez a rész.  Külön részen épült a tanmedence, az oktatás ezért nem vesz el helyet, sávot a nagymedencéből. A tanuszodában rendszeresen folyik az úszásoktatás, célunk, hogy 10 éves koráig minden gyermek tanuljon meg úszni. Végül hangsúlyoznám, hogy Zalaegerszeg önkormányzata a 2022-es költségvetésben biztosította a fenntartáshoz szükséges 270 millió forintot – tette hozzá a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő ugyancsak az úszástudás fontosságára hívta fel a figyelmet. Szomorú statisztikai adat, miszerint Európában évente 27 ezer ember fullad vízbe, többségük 5 és 15 közötti gyermek, ezért is fontos az, hogy az általános iskolából ne kerüljön ki olyan gyermek, aki nem tanult meg úszni. A tervek szerint az oktatást az óvodáskorúakra is kiterjesztenék a közeljövőben. Emellett a komplexum hosszú távú gazdasági hatásairól szólt a politikus.

– A városba célirányosan érkező cégek, befektetők vagy esetleg a városon átutazó vállalkozók nem biztos, hogy a polgármesteri hivatalban kezdik a látogatást. Valószínűleg körbenéznek, hogy milyen vendéglátóhelyeket, szolgáltatásokat, kikapcsolódásra alkalmas lehetőségeket találnak. A gazdaságfejlesztéshez tehát szorosan hozzátartozik egy ilyen komplexum megépítése is.

A város vezetői emlékeztettek továbbá arra, hogy az uszodának már most híre ment az országban és külföldön egyaránt, s egy osztrák úszócsapat már tartott Zalaegerszegen úszótábort a próbaüzem ideje alatt. A közeljövőben további megkeresések érkeztek, így például Debrecenből, Nyíregyházáról és Kaposvárról jönnek majd csoportok a modern uszodába. Ezeknek a többnapos látogatásoknak fontos hozadéka, hogy a sportolni vágyó vendégek által turisztikai célponttá válhat a zalai megyeszékhely. A rendezvény végén a város vezetői és a média képviselői megtekintették a beltéri és kültéri egységeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában