Magával ragadta a kísérletezés

2022.06.24. 18:42

Boda Benedek, a Zrínyi-gimnázium végzőse 3. lett az országos fizikaversenyen

Boda Benedek János, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium végzőse (12. N osztály) harmadik helyezést ért el az Ifjú Tudósok országos tudományos vetélkedő fizikadöntőjében. A sikerhez vezető útról, a további tervekről beszélgettünk vele a közelmúltban.

Mozsár Eszter

Boda Benedek és Schneider János beszámol az országos sikerről

Forrás: Fehér Márk / zaol.hu

Zala megye több neves tudományos szakember szülőhazája. Remélhetőleg még sokan emlékeznek a híres, pákai születésű Öveges József piarista szerzetesre, fizikaprofesszorra, aki a hatvanas években a Magyar Televízióban Legkedvesebb kísérleteim című műsorában a gyerekeknek is közérthető, látványos formában tette megismerhetővé a fizikát. Mert, valljuk be, hiába lehet érdekes bármelyik természettudományos tantárgy, ha nincs egy olyan tanár vagy szülő, aki azt megkedvelteti velünk. Boda Benedek szerencsésnek mondhatja magát, hiszen Pálovics Róbert matematika–fizika szakos tanár látta meg benne a tehetséget és készítette fel a megmérettetésre. Benedek nem válogatós, szereti mindegyik tantárgyat, a továbbtanulás szempontjából azonban a fizika sokat fog nyomni a latban, ugyanis a Budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai mérnök szakára nyert felvételt. 

– Nagyon sok múlott azon, hogy Pálovics tanár úr élvezetesen adta át az órákon a tudást, majd ugyancsak élményszerű volt a felkészülés. A fizikából jobban a gyakorlati részt kedvelem, azt, amit a mindennapok során hasznosítani tudok, a géptervezést, a mechanikát például. A versenyre körülbelül három hónapig készültünk, ez a vetélkedő újfajta tudást, készséget is igényelt, gondolok itt a kommunikációra, a szép és kifejező beszédre. Nagyobb részt kísérleteket kellett elemezni, illetve a korábbi OKTV-s döntők feladatait kellett megoldani. 

Az otthoni környezet mennyire megengedő a kísérletezés számára? A szülők mit szólnak ehhez az érdeklődési körhöz? – tudakoltuk. 

– A megfelelő eszközök hiányában természetesen az iskola a legmegfelelőbb hely a felkészülésre, ahol adott a tanári felügyelet. Számomra könnyű, ám sokak számára eléggé megosztó tantárgy a fizika, pedig a gyakorlati rész tényleg érdekes, a számolási feladatok nehezebbek talán. Akit kezdetben megfog ez a világ, az élete végéig szeretni fogja, nálam sincs másképpen. Voltak nekem is kudarcaim, de inkább csak kezdetben, az is legtöbbször a pontatlanság miatt. Ez arra ösztökélt engem, hogy rengeteg időt fektessek az alapok elsajátításába, legyek türelmes és körültekintő. Megtanultam, hogy a kapkodás mindig hibához vezet, a tanár úr sokat segített abban, hogy miként kerekedjek felül ezen, hogyan legyen biztos tudásom. Egy jó fizikus sohasem adja fel, folytatja egy adott terület megfigyelését, a munkát, kísérletezik, tanul a saját hibáiból és alázatos, hallgat a nála tapasztaltabbakra. 

Schneider János intézményvezető hozzátette, mindig nagyon büszkék, amikor a tehetséges diákok eredmé­nyei­ről számolhatnak be. Az Ifjú Tudósok nevű, háromfordulós vetélkedőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal hirdette meg, immáron második alkalommal a magyar és a Kárpát-medencei középiskolák 11–12. évfolyamos diákjai számára. Május 23-ától az M5 csatorna azonos című műsorában lehetett nyomon követni teljesítményüket. Ebben a tanévben három tantárgyból, informatikából, magyar nyelv és irodalomból, valamint fizikából indultak a diákok. 2022-ben négyezren jelentkeztek a vetélkedőre, s területenként 8-8 döntős tanulóval találkozhattak a nézők a képernyőn. Az igazgató hozzátette, Boda Benedek harmadik helye egy alázatos, hosszú, kitartó felkészülés eredménye, amiben neki és felkészítő tanárának többévnyi munkája mutatkozik meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában