Kapcsolatot építenek

2022.06.24. 11:00

Magyarok lakta horvát településre látogattak a zalaháshágyiak

Horvátországi településsel vett fel kapcsolatot Zalaháshágy. Nemrég Sepsére (horvátul: Kotlina) utazott a település delegációja. Horváth Gyula polgármester az alábbi összefoglalót küldte a látogatásról.

ZH

Zalaháshágy delegációja és sepsei vendéglátóik Horvátországban

Régóta terveztük, hogy magyar ajkú településsel hozunk létre partnertelepülési kapcsolatot. Ezért örültünk, amikor az önkormányzat egy tavalyi sikeres pályázat eredményeképpen anyagi támogatáshoz jutott ennek megvalósítására. A partnertelepülés kiválasztásában segítségünkre volt – mások mellett – a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke is. A kapcsolat kiépítésében horvát részről nagy szerepe volt Prosszer Horvatin Szanellának, a járási képviselő-testület tagjának, aki Sepsét képviseli a járás hivatalban. 

Június 18-án került sor az első találkozásra Sepse vezetőivel Pélmonostoron egy kulturális fesztiválon és bogrács­főzőversenyen. Volt bőven idő beszélgetésre, egymás és a partnertelepülés múltjával és jelenével való ismerkedésre. 

Vasárnap a Duna melletti Batinán található kilátó és szovjet hősi emlékmű megtekintése volt a cél. Kávézás után Sepsén, a helyi közösség székházában folytatódott az együttműködéssel kapcsolatos eszmecsere. A helyi első és második világháborús, valamint a honvédő háborús emlékmű megkoszorúzása után katolikus szentmise volt a kápolnában, melyet Andrássy Gyula plébános mutatott be. 

Ebéd előtt átadtuk ajándékainkat a helyi demokratikus közösség elnökének, Sipos Zoltánnak, a járásnál a települést képviselő Prosszer Horvatin Szanellának, a plébános úrnak, a falu megjelent képviselőinek. A borjúpörkölt elfogyasztása után kora estig tartott az eszmecsere, egymás megismerése. Megerősítést nyert, hogy a partnerkapcsolatok kialakítása mindkét településnek előnyös, elősegíti az anyaországgal való kapcsolattartást, egymás kulturális értékeinek megismerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában