Egy lengyel katona és családja levelei a világháborúból

2022.06.29. 16:00

Kincseket rejtett a padlás Csáfordon

„Nem gondolná az ember, hogy a lengyel menekültek befogadása után 80 évvel újabb dokumentumok kerülhetnek elő e történelmi eseményről” – kezdte szerkesztőségünknek küldött beszámolóját a helytörténészként is ismert Vikár Tibor.

ZH

Virágh József, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatóhelyettese vette át a dokumentumokat Balogh Gábortól Fotó: Vikár Tibor

Majd a levél így folytatódott: „Március közepén keresett meg Csáfordról Balogh Gábor képviselő, hogy az egykor iskolaként működött templom padlásán lengyel iratokat, könyveket találtak. Az iratok között csáfordi iskolai munkák, szemléltető eszközök, Vajda József tanító személyes iratai és rengeteg lengyel vonatkozású dokumentum volt. Sajnos, nagyon rossz állapotban vannak a papírok, és a rajtuk lévő dátumok alapján az iratok az 1950-es évek elejéről származhatnak.

Az iratokat átválogattuk, miközben a területet vastagon fedő porral is meg kellett küzdenünk. A maszkjaink már félórai munka után teljesen feketék lettek. Rengeteg lengyel kéziratos napló, tábori lap került elő, utóbbiak tulajdonosa Winiarzki Michal lengyel katona volt. Néhány levél címzettje pedig Winiarzki Jozef hadnagy, a kettejük közti kapcsolatra, rokonságra a dokumentumok feldolgozása után kerülhet fény.

Winiarzki Michal Jaroslawból származott, ez a város a Kárpátaljai Vajdaságban, a San folyó partján feküdt. A levelezés jelentős része Winiazki Michal és otthon maradt családja közti küldeményváltásokról szól. Felmerül a kérdés: ez az anyag miként kerülhetett Csáfordra? A második világháború során az ország területén lévő lengyel menekülteket a németek és magyar bérenceik a Német Birodalom területére, munkára akarták hurcolni. A kiskunlacházi tábort 1944. november 11-én indították útnak és november 24-én értek a Csáfordhoz közeli Türjére, ahol december 21-éig állomásoztak, nyomorúságos körülmények között. Winiarzki Michal itt és ekkor adhatta át iratait megőrzésre Vajda Józsefnek, majd a tábort december végén Fertőszentmiklósra irányították. Mivel a háború után tulajdonos vélhetően nem jelentkezett, a dokumentumok a padlásra kerültek. Igyekszünk kideríteni azt is, mi történt a lengyel katonával. Felvettük a kapcsolatot a budapesti Lengyel Kutatóintézet és Múzeum munkatársaival, akiknek a leletanyagot a zalaszentgróti Városházán átadtuk megtisztításra, állapotmegőrzésre, illetve feldolgozásra. Az átadáson ott volt Cséby Géza tiszteletbeli lengyel konzul és Baracskai József, a város polgármestere is.

Szeptemberben, a lengyelek magyarországi befogadásának évfordulóján a dokumentumokról készült fotók segítségével az érdeklődőknek szeretnénk a csáfordi lengyel kincseket bemutatni.

Köszönet Balogh Gábor képviselőnek, a Zalaszentgróti Katolikus Egyháznak, és mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a csáfordi padláson megbújó kincsek megmentéséhez!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában