A pályázatot a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva írták ki

2022.06.07. 13:00

Két emlékmű újulhat meg Lentiben

Pályázat benyújtásáról is döntött legutóbb az önkormányzati képviselő- testület. Siker esetén megújulhat a Zrínyi utcában található Petőfi-szobor és a Gönczi-gimnázium mellett az aradi vértanúk emlékműve, illetve ezek környezete is.

Korosa Titanilla

A vértanúk emlékműve a gimnázium előtt

A Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma pályázatot hirdetett a Petőfi- emlékévhez kapcsolódó közösségi kulturális tevékenységek és események megvalósítására. A cél, hogy Petőfi Sándor és kora közelmúltbeli és jelenkori értelmezéseit középpontba állítsa. Kiemelt szerepet kap Petőfi és a 19. század megjelenése az emlékezetkultúrában, a közösségek életében, a közösségi terekben, a művészetekben, a folklórban és a tudományban. A program további kiemelt célja, hogy a frissen feltárt vagy eddig kevésbé ismert forrásokat a kulturális, közművelődési terület szakemberei hasznosíthassák, és új, a különböző korosztályi sajátosságokhoz igazodó, a széles körű hozzáférést, ismeretközvetítést elősegítő, közösségteremtő és közösségalakító megoldásokat dolgozzanak ki. 

Emellett a felhívás keretében pályázatot nyújthatnak be az érintett települések Petőfi Sándorra vonatkozó új köztéri emléktáblák elkészíttetésére, elhelyezésére, valamint már meglévő, Petőfire, illetve az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra utaló emlékek – kivéve épületek – felújítására, restaurálására, közvetlen környezetük rendezésére. Ennek megfelelően Lenti önkormányzata benyújtotta pályázatát az aradi vértanúk emlékművének, illetve Petőfi Sándor szobrának felújítására és közvetlen környezetük rendezésére. Elvégeznék a vértanúk emlékművének tisztítását, a talpazat javítását, és a rajta található táblát is cserélnék, míg a költő bronzszobra megfelelő felületi kezelést kapna. A pályázat megvalósításának határideje 2023. október 31. A pályázó részére előírt kötelező saját forrás az összköltség minimum 10 százaléka, az igényelhető támogatás maximuma 3 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában