Voks

2022.06.27. 12:48

Hét zalai településen tartottak választást – Keszthelyen kormánypárti, a falvakban független jelöltek nyertek

Hét zalai településen tartottak vasárnap időközi önkormányzati választást – zömmel haláleset és lemondás miatt, de volt, ahol azért hívták voksolni a polgárokat, mert a képviselők száma a működéséhez szükséges létszám alá csökkent.

Péter B. Árpád

A keszthelyi győztesek: Bánhegyi Renáta és Manninger Jenő

Forrás: Halász Gábor

Keszthelyen 1510 szavazattal Manninger Jenőt (Fidesz-KDNP) választották polgármesterré, akivel szemben nem indult ellenzéki jelölt. Itt azért volt szükség szavazásra, mert Nagy Bálint tavasszal országgyűlési képviselő lett, s – a törvényi előírásoknak megfelelően – lemondott.

A korábbi országgyűlési képviselő azt mondta, a kampány előtt arra készült, hogy lesz ellenfele, mert bár a voksolás a Balaton-parti városban egyértelmű Fidesz-sikert ígért, s az elmúlt húsz év munkája alapján ő számított esélyesnek, de „ettől függetlenül azt gondoltam, mindenképpen megmutatja magát valaki az ellenzék soraiból, hisz egy választás erre is jó” – fogalmazott a politikus, aki leszögezte: szeretné folytatni az elmúlt két évtized munkáját.

Manninger Jenő azt mondta, a következő időszak jelentős feladata lesz a Balaton-part és a belváros megújítása, illetve a közlekedés biztonságosabbá tétele, persze a városüzemeltetés mindennapi teendői mellett. A megválasztott polgármester leszögezte: az uniós logika szerint a nagyprojektek esetében a következő egy év még nagyrészt a tervezésé, hiszen a források csak ezt követően nyílnak meg.

Keszthelyen önkormányzati képviselőt is választottak a 8. körzetben, ahol Bánhegyi Renáta (Fidesz-KDNP) történelmi arányú, háromnegyedes győzelmet aratott (75,88 százalék) a DK színeiben indult Kovács Viktóriával (24,12 százalék) szemben.

Zalaköveskúton – az érvényes voksok 100 százalékával – az egyedül indult Hollós Mónikát választották polgármesterré, Ramocsán pedig Pahocsa Balázs lett a település első embere (81,82 százalékkal). Itt Kulcsárné Tornyos Krisztina és Báhidszki Márton szerzett képviselői mandátumot.

Nemesnépen nagyon szoros volt a településvezetői posztért kiírt voksolás, végül – egyelőre nem hivatalosan – Nagy István 45, Dénes Zoltán 44 szavazatot szerzett, a testületbe pedig, kilenc indulóból, Szép Anita, Kiss Szabina, Ritlop Zoltán és Fliszár Gábor került.

Fűzvölgyön öt jelölt közül Szabó István nyerte a polgármester-választást, a testületbe pedig Lesták Attila, Szilovics Zoltán és Blaha Károly érkezik.

Hottón – négy jelöltből – Bogárné Pusztai Magdolna, Pusztaapátiban pedig Némethné Varga Anita kapott bizalmat arra, hogy következő bő két évben vezesse a települést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában