Levették a védőhálót a homlokzatról

2022.06.02. 08:00

Hazatérhettek a hévízi fecskék

Lebontották a régi hévízi buszpályaudvar homlokzatáról a fecskéket akadályozó védőhálót, mert az gátolta a madarak fészkelését.

Péter B. Árpád

Ismét birtokba vehetik a fecskék a buszpályaudvaron megszokott életterüket Fotó: HTV

A terület átalakítási, felújítási munkálatainak kezdetén a természetvédelmi hatóság előírta, hogy az itt költő fecskéket ki kell zárni az épület belső részeiből. A madarakat persze nem akarták elüldözni, ezért az északi és a déli homlokzatra műfészkek kerültek. Ez azonban nem nyerte el a repülő lakók tetszését. – Amikor a fecskék ősszel elmentek, lehálóztuk az épületet, s így a fecskefészkeket is, de mivel most visszatértek a madarak, ezért elbontottuk a hálót – fogalmazott Papp Gábor polgármester. – Persze, a műfészkek is fennmaradtak, és ez így lesz egészen augusztus végéig, tehát szabadon jöhetnek a fecskék erre a területre. 

A homlokzatokat ugyanis egyelőre nem érintik a munkálatok, így lehetett megoldást találni a visszatérő madarak nekik is tetsző „lakhatására”. – Sajnos a fecskék a sűrűn rakott műfészkeket valószínűleg túlzsúfoltnak érezték, ezért kellett lebontani az épületről a hálókat, amelyek megakadályozták, hogy a régi buszpályaudvar épületét használják – mondta el Sinka Gábor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője. – Mindemellett kicsit szellősebbé is tettük a kihelyezett műfészkeket, felére csökkentettük a számukat, így reméljük, a fecskék újra elfoglalják fészkelőhelyeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában