A kézművesség világnapján

2022.06.11. 06:50

Göcseji Kézműves Napok: Az alkotókkal és portékáikkal ismerkedőket kulturális program is várta Zalaegerszegen

Megőrizni és átadni mindazt az ismeretet, hagyományt, amitől büszkék lehetünk arra, hogy zalaiak, göcsejiek, zalaegerszegiek vagyunk. Ezt is szolgálja ez a tudásközpont és ez a nap, mondta köszöntőjében pénteken délelőtt a helyi termék piacon, az első kézművesnapon Balaicz Zoltán polgármester.

Arany Gábor

A Zalai Táncegyüttes utánpótláscsoportjának is tapsolhatott a közönség Fotók: Pezzetta Umberto

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy hagyományindító a kezdeményezés, és az elkövetkező években találkozási pont lesz ez a helyszín mindenki számára, aki érdeklődik a kézművességhez, a népi kultúrához kapcsolódó tárgyak, termékek iránt.

A Göcseji Kézműves Egyesület a Városi Civil Alap támogatásával a nemrég megnyílt Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon rendezte meg a tematikus programot a kézművesség világnapján, június 10-én. Az eseményen köszöntőt mondott Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Nikitscher Bernadette, a Göcseji Kézműves Egyesület vezetője egyebek mellett arról szólt, hogy a kézműves szakmákkal, portékákkal ismerkedőket kulturális programok is várták. A helyi termelők és kézművesek mellett képviseltette magát a hévízi termelői piac, valamint a szécsiszigeti Kerka piac is.

Csodás kerámiákat is felsorakoztattak

Az elnök beszámolt arról is, hogy a tudásközpontban három műhely működik, ahol tíz kézműves, népművész felváltva dolgozik. Irányításuk mellett nemcsak ismerkedni lehet a mesterségekkel, hanem ki is próbálhatók a tevékenységek. Az érdeklődést jelzi, hogy már több szakkört működtetnek: kosárfonás, kerámia, nemezelés, patchworkvarrás, csipkekészítés, bőrdíszművesség, szövés, mézeskalácsozás, gyöngyfűzés nyújt elfoglaltságot. Minden pénteken kézműves, kistermelői vásárt tartanak. Ezeken csoportokat fogadnak iskolákból, óvodákból, és a gyerekeknek két-három fajta kézműves- tevékenységet mutatnak be a kipróbálás lehetőségével. Emellett a naphoz kapcsolódva tematikus meseelőadást is tartanak nekik, ezeken szó esett már a környezettudatosságról, a méhekről és a méz hasznosságáról is. Szintén a fiatalabb korosztályt célozták meg nyári programjaikkal, három napközis, kreatív foglalkozásokat kínáló kézművestábort tartanak Németh Dezső iparművész irányítása és szakképzett pedagógus felügyelete mellett, mondta végezetül Nikitscher Bernadette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában