Szellemi, lelki hidak

2022.06.09. 18:00

Fogadást adtak a horvát államiság ünnepén Nagykanizsán

A Horvát Köztársaság május 30-án tartja nemzeti ünnepét, ugyanis a demokratikus úton megválasztott horvát or­szág­gyűlés, a sabor 1990-ben ezen a napon ült össze először. Azóta ez a nap a horvát államiság szimbóluma, mivel a szuverén horvát állam megszületésével a horvát nép soké­ves álma vált valóra.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Koósz Attila, dr. Mladen Andrlic, prof. dr. Vanda Babic Galic, Cseresnyés Péter, Balogh László

Fotó: Szakony Attila

– Szeretnék köszönetet mondani Mladen Andrlic úrnak, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövetének, aki a Mura menti horvátok minden fontos eseményén részt vesz – bocsátotta előre dr. Koósz Attila a rendezvényen, amelyen a Mura menti horvátság, valamint a horvátországi közélet jeles képviselői, a magyarországi horvát nagykövetség diplomatái, munkatársai vettek részt. – Így volt ez a minap is, amikor Kollátszegen felavattuk az utcákra kikerült új, horvát–magyar utcanévtáblákat. Ezt Muraköz megye finanszírozta, s korábban fénykeresztet is avathattunk, amihez jelentős összeggel járult hozzá Kapronca-Kőrös megye. Azonban még tovább kell mennünk annak érdekében, hogy mihamarabb megépüljön az új Mura-híd, amely összeköt minket. 

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere arra mutatott rá: az irodalmi és a történelmi nagyságok tablóját megtekintve olyan, mintha a magyarság és a horvát nemzet szellemi testvérek lennének, hiszen ugyanazokat a cselekedeteket és szellemi hősöket (gondoljunk csak a Zrínyiekre) tartjuk követendő példának. Ennek valószínűleg az az oka, hogy hasonlóan nehéz sors jutott mindkettőnknek. A jövőre utalva pedig kijelentette: fontos, hogy ne csak szellemi és lelki hidak épüljenek közösségeink között, hanem valóságosak is. 

Cseresnyés Péter or­szág­gyűlési képviselő arról beszélt: a két nemzet példaadó lehet egész Európa számára, hiszen azonosak abban, hogy meg akarják őrizni a saját identitásukat, s ezért sokat kellett küzdeniük. 

Dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete elárulta: nem sokan tudják, de a magyar nyelvben körülbelül 3000 horvát jövevényszó található. 

– Más kapcsolataink is vannak, utak, hidak, vasúthálózat, kőolajvezetékek, amelyek egyre fontosabbak mai világunkban, amikor az orosz agresszióról hallunk nap mint nap – fogalmazott. – Bízunk benne, hogy Horvátország ebben a helyzetben támaszkodhat Magyarországra, és ez fordítva is igaz. Reméljük, a 90-es évekre jellemző háborús helyzet nem fordulhat elő újra – mondta. 

Prof. dr. Vanda Babic Galic, a horvát külügyminiszter megbízottja úgy látja: Magyarország elfogadta az önálló horvát államot. Majd arra mutatott rá, hogy nagyon erős Muraköz és Kapronca-Kőrös megye kapcsolata a Mura menti horvátsággal. Kijelentette, a Horvát Köztársaság mindig azon dolgozik – a jövőben is –, hogy segítse, támogassa Magyarországon élő népét. Ehhez nagyban hozzájárulhat a tervezett Mura-híd is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában