Adakozás

2022.06.23. 07:00

Festményekkel segíti az ukrán menekülteket a fityeházi festőművész

Kárpáti Sebestyén festőművész jótékonykodásaival már többször szerepelt lapunkban, ezúttal a háború sújtotta Ukrajnára figyel. Az adakozóknak azzal a sárga csekkel kell fizetniük nála, mellyel támogatták az ukrán menekülteket.

Benedek Bálint

Kárpáti Sebestyén várja galériájában a sárga csekkel érkezőket

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A szívem szakad meg, ha egy menekülő családot látok a televízióban, ezért ismét kötelességemnek éreztem segíteni – mondta a festőművész. – Korábban a vörösiszap-katasztrófában érintetteknek, majd a leukémiás gyermekek gyógykezelésére gyűjtöttem. A háború szorítása nem enged, az emberek egyre-másra veszítik el szeretteiket, sokaknak nincs maradásuk az országukban, a lakóhelyükön. Egyértelműen a jó szándék vezérel, ezért sem konkrétan pénzt kérek, hanem sokkal inkább egy hiteles igazolást az utalásról, vagy épp a befizetésről. Egyszóval egyenesen a vásárlótól kapja meg a rászorulókat segítő szervezet a pénzadományt. 

Az autószerelő szakmával rendelkező Kárpáti Sebestyén bő harminc éve egy horvátországi családi nyaralás alkalmával ismerkedett meg a pécsi Bánkuti Gertrúd festőművésszel. Ő a pihenés közben folyamatosan alkotott, ami akkora hatást gyakorolt rá, hogy hazatérve elkezdett festeni. Kezdetben a saját elképzeléseit követte, később segítséget kért. Nagykanizsán Erdős László, Szép Lajos művésztanár és Szekeres Emil igyekezett a lehető legtöbb jó tanácsot és inspirációt nyújtani. Majd mikor látták, hogy rátalált a saját útjára, hagyták kibontakozni. A műterem falait kivételes festmények díszítik, mindegyiket saját technológiáját kifejlesztve, az ujjával készítette. A Balatont imádja, de a fityeházi táj is megihlette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában