Az emlékmű üzen nekünk

2022.06.07. 07:00

Felavatták Semjénháza első és második világháborús emlékművét

Pünkösdvasárnap avatták fel a dél-zalai település első és második világháborús emlékművét.

Horváth Balogh Attila

Preksen László és Cseresnyés Péter az emlékműnél

Az eseményre a település hagyományos, kétnapos pünkösdi programja keretében került sor, melynek első napján, szombaton gyermek- ifjúsági- és sportnapot tartottak, vasárnap pedig a kultúráé volt a főszerep. Elsőként Marton István plébános megáldotta az emlékművet, illetve az 1956- os események emlékére mellette állíttatott szobrot. Majd Preksen László polgármester mondta el ünnepi beszédét, hangsúlyozva: az emlékmű tervezését, majd kivitelezését legfőbb szempontként az határozta meg, hogy megjelenésében és üzenetében tükröződjön a Trianon előtti Nagy-Magyarország és az azt követően létrejött Magyarország jelentős méretbeli különbsége. 

– Azt szerettük volna, hogy aki megáll az emlékmű előtt és ránéz, érezze át azt a fájdalmat és veszteséget, amit Trianon okozott nekünk, magyaroknak – jelentette ki a polgármester, aki után Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szólalt fel. – Jó lenne, ha azok a felelős döntéshozók, akik Brüsszelben mostanság gazdasági szempontból már jól érezhetően veszélyes és hátrányos, de akár egy újabb világháború lehetőségét is magában hordozó, felelőtlen döntéseket hoznak, eljönnének ide és megnéznék ezt az emlékművet – szögezte le a politikus. – Ha így tennének, akkor megértenék, hogy miért veszélyes mindaz, amit tesznek az orosz–ukrán konfliktus kapcsán, és minden valószínűség szerint akkor nem tennék. A történelem – aminek egy fontos és tragikus momentumát ez az emlékmű is megjeleníti – tapasztalatokat és üzeneteket küld, az emberiségnek csak oda kellene figyelni rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában