Egységes megjelenésű attrakciók

2022.06.01. 07:00

Fejlesztik a Festetics-örökség helyszíneit

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) konzorciumvezetésével, 1,256 milliárd forintos uniós forrásból komplex turisztikai fejlesztés kezdődött a Balaton térségében.

Péter B. Árpád

A közelmúltban kerékpáron járták végig a fejlesztési helyszíneket a Pelso Társaság tagjai, elöl Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója és Horváth Imre, a civil közösség elnöke Fotó: ZH Archívum

Ez a program a Festetics család örökségét fűzi fel és teszi bemutathatóvá a látogatók számára Keszthelyen, Hévízen, Gyenesdiáson és Balatongyörökön, adott tájékoztatást az MTÜ. 

A projekt 2019. június 30-án kezdődött, azóta megújult a Festetics-kastély díszkivilágítása és hangjátéka, a gyenesdiási Fűszerkert és a Forrás tanösvény, valamint a Georgikon Múzeum. A Balatoni Múzeumban szabadulószoba létesült, a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpontban pedig VR-szemüveggel is körbenézhetnek a látogatók. 

Folytatásként elkészült a Hévízi Tófürdő körüli sétány rehabilitálása, s a közeljövőben Gyenesdiáson a Festetics Imre Állatpark új játszótéri elemekkel és tájékoztató táblákkal bővül. A Festetics Vágtához vezető út is megújul, és a fejlesztések érintik még a balatongyöröki Szépkilátót, ahol Lady Hamilton-emlékhelyet avatnak. 

A tervezett fejlesztések hozzájárulnak a Balaton négy évszakos kínálatának erősítéséhez, valamint lehetővé teszik az ideérkező turisták programlehetőségeinek bővítését – olvasható a program hivatalos sajtóanyagában, amely kiemeli: a hálózatba kapcsolt attrakciók egységes megjelenéssel és minőségben újulnak meg, a programnak köszönhetően a kevésbé ismert Festetics-örökségekre is több figyelem összpontosul, ösztönözve a turistákat a teljes útvonal bejárására. 

A projekt a tervek szerint hozzájárul az átlagos tartózkodási idő meghosszabbításához, a magasabb látogatószám eléréséhez és a desztináció családbarát jellegének erősítéséhez, fogalmaz az MTÜ. 

A Széchenyi 2020 programban megvalósuló fejlesztésben részt vesz a Helikon Kastélymúzeum, Balatongyörök, Gyenesdiás, Keszthely és Hévíz önkormányzata, továbbá a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Bakonyerdő Erdé­szeti és Faipari Zrt., illetve a Balatoni Borkultúráért Alapítvány. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában