Újra pünkösd napján ünnepeltek

2022.06.07. 12:31

Falunap és megemlékezés Csödén

Csödén többéves hagyomány szerint falunapot és búcsút tartottak pünkösd vasárnap délután. A mulatság előtt megemlékeztek a település I. és II. világháború hősi halottairól és polgári áldozatairól a falu központjában található emlékműnél.

Mozsár Eszter

Fotó: Mozsár Eszter

A zalai településen huszonegyedik alkalommal hívták életre a közösségi programot, amit minden évben pünkösdkor szerveznek. Tavaly a pandémia miatt augusztusban tudták csak pótolni a sokak által kedvelt falunapot, ám idén újra a megszokott időpontban, pünkösdkor ünnepeltek.

Először a hősi emlékműnél Feketéné Fellner Marianna polgármester köszöntőjében utalt arra, miszerint a helyiek kicsinosított portákkal, szívükben izgatottan várták az ünnepet, s az összetartó közösség önzetlenül segített az előkészületekben.

Feketéné Fellner Marianna polgármester mond beszédet a hősi emlékműnél. Fotó: Mozsár Eszter

A rendezvényen részt vett Gyarmati Antal, Zalalövő polgármestere és Herczeg Imre alpolgármester, valamint Vigh László miniszteri biztos. A térség országgyűlési képviselője kifejtette: örömmel vette a meghívást, s arra buzdította a lakókat, hogy továbbra is őrizzék meg ezt a békét, jószomszédságot. Vigh László a pünkösd mellett a Nemzeti Összetartozás Napjáról is szót ejtett. Emlékeztetett, hogy a 2010-es parlamenti döntés értelmében minden magyar felelős minden magyarért. A politikus utalt Böjte Csaba ferences testvér akkori üzenetére is, miszerint nem kérnek mást, csupán azt, hogy az anyaországbeliek nyújtsák ki karjukat a határon túl rekedt magyarok felé.

 

- A mai megemlékezés arra hívja fel a figyelmet, hogy értelmetlenül haltak meg emberek idegen célokért. Sok mindent le lehet rombolni, majd újjépíteni, viszont egyet nem lehet visszahozni, az emberi életet – mondta Vigh László.

A falunap a közösségi téren folytatódott, ahol bográcsban főtt vaddisznó- és csülökpörkölttel vendégelték meg a jelenlévőket. A délután folyamán a színpadon kulturális műsorral kedveskedtek, ahol többek között a Sláger TV-ből ismert Kredenc együttes szórakoztatta a falubelieket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában