Az emlékek összetartó ereje

2022.06.27. 13:00

Elszármazottak találkoztak Zalaszentjakabon

Vasárnap első alkalommal rendezték meg a településen élők és onnét elszármazottak találkozóját.

Horváth Balogh Attila

Szabó Imrénének, Vali tanító néninek (balról) volt tanítványa, Rácz Ferencné virágcsokrot adott át

Fotó: Szakony Attila

Az esemény keretében szentmisére, kulturális műsorra és természetesen nagy beszélgetésekre került sor, a jelenlévőknek az önkormányzat uzsonnával is kedveskedett. – Hagyományt szeretnénk teremteni a találkozóval, amit eddig azért nem rendeztünk meg, mert nem volt, aki megszervezze – hallottuk Molnár József polgármestertől. – Most viszont van két kolléganőm, akik vállalták az elszármazottak felkutatását, illetve hát összejött egy jó csapat, melynek tagjai megszervezték a találkozót. Vannak olyan volt szentjakabiak, akiket talán több éve vagy évtizede messzire vetett a sors, és azóta egyáltalán nem vagy csak igen ritkán jöttek haza – azt gondolom, nekik is élményt jelenthet a találkozás a régi ismerősökkel, barátokkal. 

A szintén meghívott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében azt mondta: nagyon fontosak az ilyen és ehhez hasonló találkozók. – Még Nagykanizsa polgármestereként én is szerveztem ilyet, de voltak, akik lehurrogtak, mondván, úgyis kevesen jönnek el – mondta. – Én mégis azt gondoltam, hogy igenis van értelmük az ilyen rendezvényeknek, mert a nagy beszélgetések közben rengeteg emlék kerül elő. Márpedig az emlékek össze tudnak tartani egy közösséget. Cseresnyés Péter úgy vélekedett: emellett arra is kiváló alkalmat kínál a találkozó, hogy az esetleg többévnyi kihagyás után visszatérőknek a település vezetése megmutathassa, mi változott, mi fejlődött szülőfalujukban. Az eseményen köszöntötték a már rég bezárt iskola utolsó pedagógusát, Szabó Imrénét, Vali tanító nénit is, akinek volt tanítványa, Rácz Ferencné virágcsokrot adott át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában