Az Interreg támogatja a programot

2022.06.30. 19:00

Élő kertek két zalai településen

A biológiai sokféleség megóvása érdekében bemutató élőhelyeket alakítanak ki öt határközeli, magyar és osztrák településen. Az Élő kertek elnevezésű projektet az Interreg támogatja.

PBÁ

A Bécstől délre és a Balatontól nyugatra fekvő, határon átnyúló térségben Gyenesdiás, Zalakaros, osztrák részről Pfaffstätten, Tattendorf és Trumau vesz részt a programban, amelynek lényege, hogy a bemutató élőhelyeket a látogatók szabadon felkereshetik, és azok mintájára hasonlókat alakíthatnak ki saját kertjükben, segítve a veszélyeztetett fajok megóvását. A projekt igyekszik ráirányítani a lakosság figyelmét a biodiverzitás fontosságára, és lehetőséget biztosít arra, hogy a települések polgárai megosszák tapasztalataikat a határ másik oldalán élő kerttulajdonosokkal. Ennek jegyében a napokban a projekt hazai partnere, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség tanulmányi kirándulásra hívta az együttműködő osztrák környezetvédelmi szervezetek képviselőit, hogy Zalakaroson és Gyenesdiáson megnézzék, hogyan halad a bemutató élőhelyek kialakítása. A fürdővárosban a Termáltó mellett fás-virágos rétet alakítottak ki, s madár- és denevérodút, békavárat, süntanyát, rovarhotelt és vízi pihenőt létesítettek az átvonuló madaraknak. A Balaton-parti nagyközségben a vízimalom melletti területen szeptemberre végeznek a növénytelepítéssel és az állatok menedékéül szolgáló elemek kihelyezésével. A látogatók megismerkedhettek Gyenesdiás természeti értékeivel, jelentősebb környezetvédelmi fejlesztéseivel is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában