Semmelweis-nap

2022.06.30. 17:36

Elismerték az egészségügyi dolgozók munkáját Zalaegerszegen

Olyan tudós emlékét idézzük fel, aki úgy győzte le ellenfelét, hogy azt nem ismerhette. A mindennapi munka során gondosan összegyűjtött adatok alapján jutott el az átütő következtetésekhez.

Arany Gábor

A képen dr. Wiegand Norbert, Keneseiné dr. Milics Margit, dr. Palkovics László, dr. Szalontai Tibor, dr. Gasztonyi Beáta, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Lupkovics Géza orvosigazgató, Balaicz Zoltán, Vigh László Fotó: A szerző

Semmelweis Ignác munkásságról szólva fogalmazta ezt meg dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter, aki csütörtökön a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Semmelweis-napi ünnepségén mondott beszédet. Semmelweis felfedezése és annak hatása példája a tudományos eredmények születésének, a gyógyítás melletti elkötelezettségnek, a nyitottságnak az új eljárásokra, tette hozzá. Napjainkról szólva hangsúlyozta, az elmúlt években az egész világ figyelme az egészségügy felé fordult. A hála, az elismerés mellett új elvárások fogalmazódnak meg az ellátások minősége, az intézmények állapotát illetően. Olyan terület fejlesztéséről van szó, amely alapjaiban határozza meg az emberek életminőségét. A versenyképes gazdaság nem képzelhető el a 21. századnak megfelelő színvonalú egészségügy nélkül, szögezte le a miniszter.

Akikkel most együtt ünnepelünk minden követ megmozgattak azért, hogy a kórház felülemelkedjen a nehézségeken, a betegek a legjobb ellátást kapják. Büszkén nézhetünk egymás szemébe, a feladatokat együtt sikeresen megoldottuk. Ezt dr. Gasztonyi Beáta, a kórház főigazgatója fogalmazta meg az ünnepség kezdetén mondott köszöntőjében.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Balaicz Zoltán polgármester is kifejezte elismerését az egészségügyben, a megyei kórházban dolgozók munkájáért.

A ZalaZone konferencia központjában megtartott rendezvényen a megyei kórház egykori vezetője, dr. Szilvás Rudolf nevét viselő emlékérmet vehetett át a zalai egészségügy fejlődésének támogatásért dr. Palkovics László. A megyei kórház traumatológiai osztályának újjászervezésében vállalt munkájáért Köszönő Oklevelet kapott dr. Wiegand Norbert, a pécsi egyetem traumatológiai és kézsebészeti klinikájának igazgatója, valamint helyettese, dr. Patczai Balázs. Zala Megyei Szent Rafael Kórházért emlékplakettben részesült Keneseiné dr. Milics Margit radiológus-, valamint dr. Szalontai Tibor urológusorvos. Mindezek mellett átnyújtottak 31 további elismerést, oklevelet, díjat, emlékplakett,  valamint négy adjunktusi és nyolc főorvosi kinevezést.

A Semmelweis-napi, kórházi ünnepségen a Magyar Orvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezete Elnöksége oklevéllel tisztelgett az egészségügyben hosszú éveket eltöltő nyugdíjas kollégái előtt.

Zalaegerszegen, a kórházi rendezvényen dr. Kiss Ferenc, a MOK Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke, valamint dr. Kovács Tamás, a Zalaegerszegi Választókerület elnöke nyújtotta át az okleveleket. Elismerésben részesült dr. Molnár Etelka főorvos, dr. Turóczi Ilona főorvos és dr. Tóth Péter főorvos.

Dr. Molnár Etelka belgyógyász 31 éven át a Zala Megyei Kórház belgyógyászati szakrendelését vezette, majd nyugdíjasként még 8 évig az OEP-nél, 12 évig a Véradó Állomáson dolgozott. Dr. Turóczi Ilona 8 évig gyermekgyógyászként, 13 évig infektológusként dolgozott a Zala Megyei kórházban, valamint évekig foglalkozott anya- és gyermekvédelemmel is. Végül 13 éven át a Zala Megyei ÁNTSZ Egészségügyi Igazgatási Osztályát vezette. Dr. Tóth Péter nőgyógyászként kezdte pályafutását, majd 34 éven keresztül az Országos Mentőszolgálat vezető főorvosa volt Zala megyében. 2004-től táppénzes felülvizsgáló az OEP-nél. A Keszthelyi Választókerület kitüntetettjei: dr. Moll Károly főorvos és dr. Nyéki András főorvos.

Dr. Moll Károly radiológus, reumatológus a Keszthelyi Kórház rendezvényén kapott elismerő oklevelet a MOK Keszthelyi Választókerületének elnökétől, dr. Bondor Gyulától.  Dr. Moll Károly kezdetben Nagykanizsán dolgozott radiológusként, majd Hévízre került a SZOT Szanatóriumba. Reumatológiai és fizikoterápiás szakképesítést is szerzett és ezt követően mindkét szakterületen tevékenykedett.

Dr. Nyéki András háziorvos kitüntetését Zalaszentgróton, a Városi Önkormányzat Egészségügyi Központjának ünnepségén vehette át. Dr. Nyéki Andrást rövid belgyógyászati osztályos munkát követően, körzeti orvosi munkakörbe helyezték Bakonyjákóra. 1971-ben került Zala megyébe. Eleinte Gellénháza, majd 1985-től 2020-ig Zalaszentgrót elismert és szeretett háziorvosa volt. Több mint 5 évtizeden át dolgozott az egészségügyben és még a mai napig is vállal helyettesítést az alapellátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában