„Hejj regő rejtöm…”

2022.06.29. 11:30

Dudáktól hangos a héten Gébárt (videó)

Bizonyára a Gébárti-tó túlsó partján is hallják péntekig a dudaszót, ugyanis hatodik alkalommal rendezték meg a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban a „Hejj regő rejtöm…” országos népzenei tábort, amit Szabó Zoltán, Végh Andor és Havasréti Pál népzenész tart.

Mozsár Eszter

Végh Andor népzenész, oktató és Félegyházi Miklós, a Zeneakadémia hallgatója Fotó: Pezzetta Umberto

A szakmailag is kiemelkedő rendezvényt az NKA Halmos Béla Program és a Csoóri Sándor Alap támogatta. 

A hangokat követve könnyen megtaláltuk a társaságot, az oktatók segítségével pedig nemcsak egy közös fotóra, hanem rögtönzött hangulatos zenélésre is összeállt a népes sereglet. Voltak visszatérő fiatalok, ahogy a Komárno melletti településről (Szlovákia) érkező Katona István Vajk. A nyolc éve tekerőlanton játszó fiatalember tavaly Havasréti Pál invitálására érkezett, most is szívesen jött. 

Ritkaság, hogy lányok is megtanuljanak népi fúvós hangszereken játszani. A budapesti Kiss Ilona Szidónia 12 éve furulyázik, egy évvel ezelőtt szólaltatta meg először a dudát, mint mondta, a fújástechnikát kell még gyakorolnia. Fogarassy Hajnalka Törökbálintról érkezett, hat éve tekerőlantozik, egyébként a Bartók Béla Konzervatóriumba jár már egy éve. 
 


Szabó Zoltán népzenész, oktató érdeklődésünkre elmondta: a tábor különlegessége és küldetése az, hogy az Európában ritkaságnak számító, ám a Délnyugat-Dunántúlon egykor közkedvelt pásztorhangszert, a háromsípos dudát minél több fiatallal megismertessék. Ezeken ugyanis ízesebbek a dél-somogyi, zalai, Balaton-felvidéki nóták. Emellett további fúvós hangszereken (furulya, hosszifurugla, tárogató) szólaltatták meg az itt gyűjtött népdalkincseket a tábor résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában