A függőség gyökere a családban van

2022.06.08. 09:00

Drogterápiás otthonból érkeztek előadók Zalaegerszegre

Alkohol, cigaretta, drog, koffein, internet, párkapcsolat, és még sorolhatnánk, mi minden okozhat függőséget.

Arany Gábor

Takács Bertold és Hamar János lakásotthonokban élőknek tartott előadást

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Erről is beszéltek a Ráckereszt­úri Drogterápiás Otthon munkatársai, akik kedden az egerszegi kábítószerügyi egyeztető fórum és a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának rendezvényén vettek részt. 

A megyei lakásotthonokban állami gondoskodásban élő kamaszokat hívtak meg a programra, harminc fiatalt, hogy a figyelmüket felhívják a drogfogyasztás veszélyeire, és a megelőzés lehetőségeiről tájékoztassák őket. Mégpedig olyanoktól halljanak beszámolót, tanácsokat, akik kábítószer-fogyasztók voltak, mondta Sznopek Veronika, a rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. 

Még mindig függők vagyunk, de nem élünk szerrel, ezt hangsúlyozta a 47 éves Hamar János, aki 8 évig volt aktív fogyasztó, de 22 éve tiszta. A református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió ráckeresztúri Drogterápiás Otthona járóbeteg-ellátó szakmai vezetője a bajok gyökerének, minden függőség eredőjének a családot jelölte meg. Ha az nem jelent biztonságot, nem nyújt örömet, feszültséggel teli a légköre, akkor az ember a feloldást, az örömet máshol keresi, másban találja meg. Ilyen például a drog. 

Hamar János is ezért nyúlt először az amfetaminhoz, aztán a heroinhoz. De a klasszikusnak nevezhető drogok mellett a legnagyobb függőséget okozó veszélynek napjainkban az online világot jelölte meg. 

Előadótársa, a 27 éves Takács Bertold is nyolc drogos évet tudhat maga mögött, és a gyógyulásban Hamar János volt segítségére. A fiatalember elmondta, 8 éve hagyott fel a kábítószerrel, amihez a családon belüli konfliktusok miatt nyúlt: túlzott elvárások, az édesanyja elhagyta a családot, ő pedig 14 éves volt, amikor profi futballista édesapja meghalt, mindezek nyomása elől a kábítószerbe menekült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában