Programajánló

2022.06.01. 15:00

Családi pünkösd és prószafesztivál Gébárton – Egy helyen várják a vidám forgatagra az érdeklődőket

Június 6-án hétfőn a 14. Családi Pünkösdre és a 26. Göcseji Prószafesztiválra várják az érdeklődőket a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházba és a Gébárti Szabadidőparkba.

Mozsár Eszter

Prokné Tirner Gyöngyi, Flaisz Gergő és Nagy Johanna a program sajtótájékoztatóján

A sajtótájékoztatón Flaisz Gergő igazgató kiemelte: a prószafesztivál az Egerszeg Fesztiváltól külön válva a régi helyére kerül vissza, s a szervezők remélik, hogy a két rendezvény egymást erősítve teremt igazi pünkösdi hangulatot a Gébárti-tó mellett.

Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető elmondta, az alkotóház a Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel közösen szervezi a forgatagot, ahol délután fél kettőtől hagyományőrző csoportok lépnek fel (Völgyi Banda, Csatári Pávakör, a körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, Zala Zenekar, Ziranó Bábszínház), s Szabó Zoltán etnográfus zenés előadást tart a pünkösdi szokásokról, népzenei hagyományokról. A Hagyományok Háza kiállításának másodbemutatójaként Legeza Márta kosárfonó mutatkozik be az új időszaki tárlaton. A délután folyamán mesterségbemutatókat tartanak az ünnep jegyében.

Nagy Johanna közművelődési szakember arról tájékoztatott, idén 30 csapat jelentkezett prószasütésre, a csapatok fele most debütál először a versenyen. Újdonság, hogy a hagyományos receptek mellett különlegességeket is várnak, s a Szépen terített asztal kategóriában a pünkösd jegyében készülhetnek fel a jelentkezők. Ugyancsak újdonság, hogy délután Pünkösdi Prószakirályt választanak. Az étkeket ötfős ítészcsapat kóstolja majd Tóth Endre mesterszakács elnökletével.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában