Ősszel új szakirány indul

2022.06.04. 09:00

A tesztmérnök hallgatók már új képzési rend szerint tanulnak Zalaegerszegen

Ősszel új szakirány indul a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A gépészmérnök, mechatronikai mérnök, mérnök-informatikus szak mellett választható a tesztmérnöki is, amely unikális, az országban egyedülálló képzési rendben oktatja a hallgatókat. Erről számolt be dr. Németh István, a PE rektorhelyettese, az egerszegi központ főigazgatója. 

Arany Horváth Zsuzsa

Balaicz Zoltánné, dr. Németh István és Szili-Fodor Dóra

Forrás: Fehér Márk / zaol.hu

Az egyetemi kar szakít az oktatás hagyományos, de ezen a területen már elavult szisztémájával, s nem vizsgatantárgyakkal kéri számon a megszerzett tudást, hanem a munkaerőpiacon működő, az egyetemmel szoros kapcsolatban álló cégek, vállalatok által ajánlott úgynevezett projektek megoldásával. A hallgatók nem tankönyveket magolnak, helyette konkrét feladatokat kapnak, amelyek feladói és megrendelői a majdani munkahelyek. A projektfeladatok megoldása révén teljesíthetők a vizsgakövetelmények. 

A felsőoktatás újradefiniá­lása zajlik le Zalaegerszegen, hangsúlyozta dr. Németh István. Ami a PE ZEK karon megvalósul, arra nincs példa még külföldi egyetemeken sem. A problémamegoldó gondolkodást fejlesztő módszer nem váltja ki a duá­lis képzés (elmélet-gyakorlat egyidejűleg) vívmányait, de alternatívát kínál a tesztmérnöki szakra jelentkezetteknek. Az egyetemen megszűnik tehát a matematika, fizika alapú vizsgatantárgy, a hallgatók a motivációt is erősítő feladatmegoldás közben sajátítják el a klasszikus tantárgyi ismereteket. A projektek megoldása együttműködést igényel a 3-5 fős csoportokban dolgozó diákoktól, erősíti a kooperációs készségeiket, partneri viszonyt kínál a cégekkel. Ezért fontos, hogy a cégek saját igényeik alapján lássák el az egyetemet általuk fontosnak tartott projektekkel. 

A tananyag hozzáférhetősége is jelentősen megváltozik. Az oktatók 10-15 perc alatt befogadható, tudáshálóba rendezett „molekulákra” bontják az anyagot, amit a felhőalapú internetes térben érnek el a diá­kok. A tanulási szokásaikat mesterséges intelligencia figyeli, személyes előrehaladásukhoz igazodva ajánl felzárkóztató, vagy gyors tanulás esetén bővebb tananyagot. A hallgatók az alapképzés végén nem csak diplomával, projektmegoldásaikat bemutató portfólióval is rendelkeznek. 

Balaicz Zoltánné, a ZEK nyelvi irodájának vezetője a kibővült nyelvi képzési palettáról szólt, jelezve, nemcsak angol és német, hanem olasz, francia, finn, észt, kínai, orosz nyelvi képzés is hozzáférhető. 

Ezt követően Szili-Fodor Dóra, a PE ZEK projektiroda vezetője az oktatásmódszertani fejlesztésekhez nyert pályázatokról számolt be a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában