Tanévzáró és ballagás

2022.06.22. 10:00

A hazai bolgárság egyik bázisa a sármelléki iskola

Tanévzárót és ballagást tartottak az elmúlt hétvégén a sármelléki iskolában, ahol az is kiderült: ez az intézmény a hazai bolgárság egyik fontos helyszíne.

Péter B. Árpád

Ezúttal 26-an vettek búcsút iskolájuktól

Forrás: Kamondi Natália

A megszokott rend szerint jutalmazták a legjobban teljesítő diákokat a tanévzárón, majd a nyolcadikosok intettek búcsút iskolájuknak. A legkiválóbbak
az intézmény, illetve Sármellék és Zalavár elismeréseit vehették át, ez utóbbiak pénzjutalommal is jártak. Most huszonhatan ballagtak el. 

Feiler Zsuzsanna intézményvezető lapunknak arról beszélt, bár a tanév véget ért, nem pihennek, hiszen e héttől indulnak napközis táboraik, köztük egy bolgár nemzetiségi program, ugyanis az intézményben ezt a nyelvet is oktatják – amelyet most 21-en tanulnak –, ápolva Cirill és Metód, Európa társ-
védőszentjeinek emlékét. 

Feiler Zsuzsanna hozzátette: a nyári felújítások után szeptembertől újult erővel várják majd a diákokat a sármelléki iskolában. 

Az intézmény három települést – Sármelléket, Zalavárt és Szentgyörgyvárt – szolgál, de járnak oda tanulók Zalaapátiból, Dióskálból, sőt: Nagykanizsáról, Hévízről és Keszthelyről is. A diákok száma emelkedik, öt éve még 110-en jártak ide, számuk most meghaladja a 160-at. 

Horváth Tibor, Sármellék első embere leszögezte: fenntartótól függetlenül fontos a település számára az oktatási intézmény, hiszen így helyben tanulhatnak az itt, illetve a környéken élő fiatalok. Kiemelte, az elmúlt öt évben teljesen megújult az iskola színházterme, illetve maga az épület, amelyet szigeteltek s korszerűsítették a fűtési rendszerét, illetve felújították a tankerület pályázatának köszönhetően a vizesblokkokat is. 

Lucz József, Zalavár polgármestere azt mondta, első alkalommal adták át a település ifjú tehetségének járó díjat azért, hogy ily módon is támogassák az ide járó diákokat, ugyanis az intézmény – s az, hogy ide járhatnak a helyi fiatalok – kiemelt fontosságú településük számára. 

A tanévzárón részt vett Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló, aki lapunknak leszögezte: az iskolában vannak bolgár nyelvet tanuló diákok, sőt, most már azt oktató pedagógusok is. 

– A bolgár közösség kötődik ehhez a régióhoz – folytatta –, hiszen itt található Szent Cirill és Szent Metód szobra, ráadásul Sármellék és Zalavár polgármestere egyaránt szívügyének érzi a bolgárságot. Éppen ezért mindig szívesen és szeretettel jövünk, a települések kulturális csoportjai pedig rendszeres szereplői rendezvényeinknek. Élő a kapcsolat s nagy öröm számunkra, hogy sok itteni fiatal érdeklődik a bolgár nyelv iránt, amelyet többen közülük már nagyon jól beszélnek. A tervek szerint néhányan később bekapcsolódnak a budapesti iskolaéletünkbe is. 

Varga Szimeon úgy fogalmazott: reményei szerint a sármelléki intézmény lehet a magyarországi bolgárság egyik bázisa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában