Lassulás

2022.05.19. 17:37

Véget vetettek a száguldozásnak Semjénházán

Sebességcsökkentő bordákat építtetett nemrégiben az önkormányzat a települést Petriventével összekötő belterületen lévő Ady utcára. Lakossági jelzésnek tettek eleget, hogy a száguldozó autókat feltartóztassák.

Benedek Bálint

Preksen László a sebességcsökkentő bordák között, száguldozás helyett ezután érdemes lesz figyeli a táblákat

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Az érintett utcában élők gyakran panaszkodtak arra, hogy néhány autós egyáltalán nem lassított, amikor meglátta a településnév táblát - fogalmazott Preksen László polgármester. - Ráadásul itt található a templom, annak közelében a temető, ahova a településen élők imádkozni és emlékezni is főleg gyalogosan érkeznek. A nyílegyenes, közel két kilométer hosszú, jó állapotban lévő aszfaltozott útszakasz néhány sofőrt száguldozásra csábít. Olykor az alapvető sebességi korlátozással sem foglalkoznak, s versenypályának használják az utat, olykor 130 kilométeres sebességgel közlekednek. Ezt a helyzetet elégelték meg az ott élők, hiszen veszélyben érezték magukat. Főleg az időseket féltették, akik nehezen közlekednek és nem mertek átkelni az úttesten a kiszámíthatatlan forgalmi helyzet miatt. Sőt az utóbbi időben a kisgyermeket nevelő családok is jelezték a problémát.

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A településvezető szerint a közösségi igény, valamint a balesetveszély megszüntetése érdekében azonnali beavatkozásra volt szükség. Megvizsgálták, hogy az önkormányzati fenntartású úton milyen forgalomlassító megoldások jelentenének végső és hatásos megoldást.

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- A sebességcsökkentő bordák mellett tettük le voksunkat, mely a szabályok szerint táblákkal jelezve készült el - folytatta Preksen László. - Ennek megközelítése fokozott figyelmet kíván az autósoktól, így a települést elhagyva 20 kilométeres sebességre kell lelassítani. Ha valaki Petrivente irányából, külterületről érkezik 90 kilométeres sebességgel, őt is táblák figyelmeztetik a megváltozott helyzetre. Mégpedig 150 méternél 60, 100 méternél 30, és 20 kilométeres előjelző táblát helyeztek ki a szakemberek, ezen felül sárga festékkel kiemelték mindkét bordát. A forgalomlassítás ezen formája nyilván az eddig száguldozóknak nem nyerte el a tetszését, de a lakossági kérésnek maximálisan megfelel és mindenkit megnyugtathatok megtartjuk ezeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában