A tisztelet jeleként

2022.05.13. 08:00

Újabb polgármester a zalaegerszegi díszpolgárok sorában

Pénteken, a város napján tartott díszközgyűlésen adják át a település legmagasabb rangú elismeréseit, s a díszpolgárok sorába emelkedő egykori polgármester szobrát is felavatják.

Varga Lívia

Már a hét közepén megérkezett Czobor Mátyás mellszobra a Május 1. ligetbe

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A megyeszékhely posztumusz díszpolgárává avatják néhai Czobor Mátyást, Zalaegerszeg 1918 és 1936 között tevékenykedő polgármesterét, aki 18 éves városvezetői tevékenységével örökre beírta magát a város történelmébe. 

Czobor Mátyás a sok tekintetben elmaradott kisvárosból megyei központhoz méltó települést épített, számos gazdasági, kulturális és oktatási beruházással. Városépítő munkáját tevékeny részvétellel végig segítette Mindszenty József, aki 1919 és 1944 között volt Zalaegerszeg apátplébánosa. 

Czobor Mátyás

– Úgy gondolom, ezzel a posztumusz elismeréssel tesszük végleg helyre városunk 20. századi történelmét, hiszen az egyes korszakok legkiemelkedőbb városvezetői mind a díszpolgárok közé emelkedtek, így dr. Gyimesi Endre, Kustos Lajos és Czobor Mátyás is – mutatott rá Balaicz Zoltán polgármester. 

A tisztelet jeleként 14 órakor a Május 1. ligetben felavatják az egykori polgármester mellszobrát, amely Béres János szobrászművész alkotása. 

A díszközgyűlésen a dísz­polgárok a város rekonstruált középkori pecsétnyomóját és pecsétlenyomatát ajándékozzák Balaicz Zoltánnak, amin Zalaegerszeg védőszentjének, Mária Magdolnának glóriás alakja látható. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház két főorvosa, dr. Szalai Zoltán, a Szidónia-díj megalapítója és dr. Szalontai Tibor pedig munkássága elismeréseként Pro Urbe díjban részesül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában