Diktatúrák határán

2022.05.26. 07:00

Tudományos konferenciát rendeztek az egyházak II. világháborút követő időszakáról Zalaegerszegen

Diktatúrák határán – Egyházak Magyarországon 1944–48 között címmel rendeztek konferenciát a megyeszékhely dísztermében. A tudományos tanácskozáson a meghívott előadók a második világháborút követő időszakot vették górcső alá, és beszéltek az egyházak térvesztéséről, a honi egyházpolitikai változásokról.

Jóna István

Holló Péter, a Sola Scriptura Teológiai Főiskola rektorhelyettese, Balogh Margit c. egyetemi docens, Béres Katalin történész, Balaicz Zoltán polgármester, Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke, dr. Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője, Dr. habil. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében az elmúlt időszakra tekintett vissza, melyben közel 700 millió forintból valósulhattak meg különböző programok, készülhettek helyi identitást erősítő és bemutató kiadványok, és rendezhettek Zalaegerszeg múltját és jelenét érintő konferenciákat. Hozzátette: a mostani rendezvény kapcsolódik a hamarosan átadásra kerülő múzeumhoz, amely Mindszenty Józsefnek állít méltó emléket.

A konferencia előadói a történelmi egyházakra, a protestánsokra, az evangélikusokra, a reformátusokra, a kisegyházakra és azok állambiztonsági szempontú megközelítésére fókuszáltak. Balogh Margit, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének címzetes egyetemi docense egyházpolitikai szempontokat felvonultatva előadásában izgalmas időszaknak nevezte a tárgyalt intervallumot, mint mondta: ez még nem volt diktatúra és nem volt igazi demokrácia sem. 

Az előadó azzal folytatta: az egyházak térvesztése volt tapasztalható 1944–48 között, mely korszakot az egyházak és az egyházpolitika szemüvegén keresztül vizsgálták neves előadókkal a zalaegerszegi önkormányzat dísztermében tartott konferencián. 

Olyan kérdéseket jártak körül az előadók, mint ki birtokolja ténylegesen a hatalmat, a koalíciós pártok vagy a szovjet szuronyok árnyékában teret nyerő baloldali erő? Az is szóba került, hogy a kisebbségből hogyan lett pártállami diktatúra, s a hazai felekezetek miként élték meg ezt az időszakot. 

Az előadások hallgatósága átfogó képet kapott az evangélikus és református egyház próbatételeiről, valamint a kisegyházak helyzetéről, a ferencesek meghurcolásáról és vértanúságáról, Apor Vilmos 1945-ös vértanúhaláláról, Mindszenty József zalaegerszegi utódjáról, Galambos Miklós plébánosról, valamint a Szombathelyi egyházmegye világháborús veszteségeiről is. 

Balogh Margit, a rendezvény házigazdája összegzésként elmondta, ez a korszak az egyházak gazdasági, közéleti, kulturális és politikai aktivitásának a visszaszorításáról, oktatói és nevelői pozíciójának minimálisra csökkentéséről szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában