Megduplázták az adományt

2022.05.07. 20:00

Sikeres volt a Richter Egészségváros program Zalaegerszegen

A résztvevők a szűrésekért kapott pontokkal megduplázták a gyógyszergyártó cég által felajánlott 3 és fél millió forint alapadományt, így összesen 7 millió 485 ezer forint gyűlt össze szombaton a Richter Egészségváros zalaegerszegi programján. Tizenkét évvel ezelőtt hasonló sikerrel zárt a rendezvény. A jótékonysági akció segítségével a Megyei Szent Rafael Kórház neurológiai osztálya egy többfunkciós ultrahang készüléket szerezhet majd be.

Mozsár Eszter

Sokan nézették meg gerincüket szakorvossal a Dísz tér egyik sátrában

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A borongós idő ellenére egész nap kígyóztak a sorok a Dísz téren, ahol a színpad és a beszélgetős rendezvénysátrak mellett a standokon különféle egészségügyi szűrésekre és tanácsadásra jelentkezhettek a chipleolvasós adománygyűjtő füzettel mindazok, akik kíváncsiak voltak egészségügyi állapotukra. Maga a füzet is rendkívül sok információt közölt a gyakori népbetegségekről, azok megelőzéséről.

Kérdésünkre néhány asszony elmondta, hogy ők például a gerincferdülés szűrésre érkeztek. Egyiküknél már diagnosztizáltak ilyen betegséget, most kíváncsi volt, hogy annyi éve után romlott-e az állapota. Egy másik hölgy derékfájdalomra panaszkodott, annak okát szerette volna megtudni. Megfogadták, hogy ha problémát találnak, akkor mindenképpen elmennek orvoshoz. Ugyancsak népszerű volt a BMI-, testzsír-, magasság-, testsúlymérés, ahol az adatokat a helyszínen szakemberek segítségével lehetett kiértékelni, de sokan álltak sorban a vérnyomás-, koleszterinszint-mérésnél vagy az érszűkület vizsgálatnál.

Az egésznapos családi programon a  kisebbeket jászóház és bábszínház várta, a színpadon helyi kulturális csoportok léptek fel. A beszélgetős sátorban többek között az országos programsorozat fővédnöke, Rudolf Péter Kossuth- és Jászai-díjas színművész osztotta meg a hallgatósággal a gondolatait, de találkozhattak Szily Nórával, Jaksity Katával, Béres Alexandrával is. Radványi Dorottya emellett a kórházban praktizáló orvosokat faggatta különböző egészségügyi témákban.

A Richter Egészségváros programot 2009-ben indította a gyógyszergyártó cég, azóta 86 városban jártak prevenciós akciójukkal. Az elmúlt 13 év alatt 200 ezer lakossági szűrést végeztek és több mint 450 millió forintot adományoztak a helyi egészségügyi intézményeknek.

A program végén Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta Ph.D.  kórházigazgató Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos jelenlétében vette át az adományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában